Het lijkt soms zo makkelijk, maar het trainen van je hond kan een echte uitdaging zijn.
Waar kan je dan het beste op letten, zodat het ook nog eens leuk blijft voor jou en je hond.
Want juist het plezier samen hebben is ook zo belangrijk.
Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet.
13 tips voor het trainen met je hond
Houd bij het trainen altijd rekening met je eigen hond. Iedere hond gaat namelijk in zijn eigen tempo. Kijk naar wat hij aan kan op dat moment.
Dit heeft o.a. te maken met:
- De ervaringen die je hond al heeft opgedaan
- Is je hond een herplaatser, buitenlandse hond, komt hij uit het asiel of bij de fokker vandaan
- De raskenmerken van je hond
- De manier waarop je met je hond gaat trainen en hoeveel tijd je daar in stopt
- Leeftijd van je hond
- Gezondheid, zowel lichamelijk als ook emotioneel ( komt hij net uit een stressvolle periode bijvoorbeeld, is het goed om daar rekening mee te houden )
Tip 1: Start met trainen op een rustige, veilige plek voor je hond
Training begint binnen de comfortzone van je hond. Dat is het moment dat je hond ontspannen is en zich veilig voelt. Probeer zelf maar eens iets te leren, wanneer er heel veel om je heen gebeurt, je stress hebt van een situatie of je constant ook je omgeving in de gaten moet houden. Succes! Ik kan het niet 😉 Voor je hond en jezelf een hele grote uitdaging of zelfs onmogelijke opgave, en dat wil je niet. Begin bijvoorbeeld binnen in huis, op een rustig moment. Gaat dit goed, voeg dan stapje voor stapje meer prikkels toe. Ga van daaruit naar de tuin en wanneer dit goed gaat naar een rustige plek buiten.
Tip 2: Wat vind jouw hond een leuke beloning
Jaaaa, kom maar door met die lekkere beloning. Want je hond mag echt wel beloont worden. ( Zou jij iedere dag weer gaan werken, als het je helemaal niks oplevert? ) Wat is dan een goede beloning? Dat is voor iedere hond namelijk verschillend. En er is tegenwoordig zoveel aan hondensnacks te krijgen. Kijk ook hierbij naar je hond. Geef hem eens de keuze uit meerdere opties en kijk naar wat zijn favoriet is.
Sommige honden reageren heel goed op woorden, hun favoriete speeltje, of juist een knuffel. Dit kan ook nog eens per setting verschillen. Buiten tijdens de wandeling een andere beloning dan binnen in huis.
Is je hond binnen niet bij je weg te slaan als je wat lekkers hebt en neemt hij buiten niks aan, dan is het goed om even te kijken wat daar de reden van is. Veel stress, spanning, opwinding kunnen er namelijk voor zorgen dat je hond buiten niks meer van je aan neemt.
Tip 3: Train niet te lang
Wist je dat het beter is om elke dag 5 á 10 minuutjes te trainen met je hond dan 1x per week een uur. Zo hou je het leuk voor jezelf én je hond! 5 á 10 minuten lekker de volle aandacht en focus bij elkaar. Zo kunnen jullie kleine stappen zetten en het positief houden. Door op tijd te stoppen voorkom je dat je hond fouten gaat maken of hoteldebotel enthousiast raakt en jij gefrustreerd.
Tip 4: Wees consequent
Wil je samen met je hond aan de slag, dan is consequent zijn heel belangrijk. Dit betekent dat je niet de regels iedere keer weer verandert en dat je regelmatig samen oefent. Mag je hond niet schooieren tijdens het eten, maar geef je hem de ene keer wel wat lekkers en de andere keer niet en wordt je boos… Zal je hond dan nog snappen wat nu precies wel de bedoeling is? Zolang het schooieren hem af en toe wat lekkers oplevert, zal hij het blijven doen.
Tip 5: Train vanuit rust
Samenwerken vanuit rust is zo belangrijk. Stel je hond is helemaal hyper, hoe reëel is het om dan van hem te verwachten dat hij zijn focus bij jou en de oefening houdt. Ga samen aan de slag vanuit rust en zorg dat de opwinding zo laag mogelijk blijft. Zo kan je hond veel beter zijn focus er bij houden, is er minder stress en schiet hij ook veel minder snel hoog in zijn energie.
Wacht tot je hond lekker rustig en ontspannen is of kalmeer hem eerst met bijvoorbeeld een lekkere massage of een makkelijke hersenwerkje / snuffelspelletje. Kies iets waar jouw hond goed op reageert.
Tip 6: Neem de tijd
Ga je trainen met je hond, neem daar dan ook echt de tijd voor. Het is geven en nemen zeg ik altijd. Verwacht je van je hond dat zijn volle aandacht bij jou is, dan mag jij ook die volle aandacht aan je hond geven op dat moment. Plan wat tijd vrij voor jullie trainingsmoment, even de telefoon en andere prikkels weg en geniet van jullie momentje samen.
Tip 7: Hou rekening met je hond
Iedere hond heeft zijn eigen karakter. Het is heel belangrijk om hier rekening mee te houden. Je kunt namelijk heel leuk verwachten dat je hond straks lange wandelingen mee gaat door de stad om vervolgens samen het terras op te duiken. Maar wat als je hond niet zo van drukte houd, eerst liever de kat uit de boom kijkt (en dan niet degene die in de boom op naast het terras zit 😉 ) en sommige mensen toch wel heel erg spannend vind. Accepteer je hond zoals hij is en pas daar jullie training op aan. Dit zorgt voor een veel betere band tussen jullie, zo kunnen jullie beter samenwerken en daar zal het resultaat dan ook naar zijn. En vergeet vooral niet het plezier samen!
Tip 8: Zorg dat je zelf ook rustig bent
Na een lange werkdag, moe en gefrustreerd, snel nog even die training er achter aan doen. Heb je die in ieder geval ook weer gehad. Herkenbaar? Geloof me, die training … dat zijn niet de beste oefenmomenten. Ben je zelf moe, gefrustreerd of heb je even een wat korter lontje. Stop dan en wacht op een moment dat je je weer wat beter voelt. Lukt het vandaag niet? Morgen is er weer een dag. Wees daarin ook niet te hard voor jezelf.
Tip 9: Make a plan
Zolang jij niet weet wat je precies wilt trainen met je hond en hoe, is het voor je hond helemaal niet duidelijk. Met een plan kun je stap voor stap samen bezig gaan. Bedenk van te voren wat je wilt gaan oefenen en wat je daarin verwacht van je hond. We willen graag allemaal dat onze hond goed luistert, maar voor iedereen kan dat ook wat anders betekenen.
Wat is voor jullie belangrijk … Mag je hond:
- wel of niet opspringen bij visite
- In de buurt van de baby z’n box komen
- Bij jullie op de slaapkamer
- Aan de lijn trekken tijdens het wandelen
- Op de bank slapen
- Om eten schooieren bij jullie of de kinderen
- Naast de fiets kunnen rennen
- Etc, etc ….
Houd hierbij ook rekening met de wensen van je hond … de ene hond kan bijvoorbeeld meer vrijheid aan dan de andere. Zorg dat je daar je plan op aan past.
Tip 10: Ga stap voor stap
Kleine stapjes zijn heel belangrijk als je met je hond gaat trainen. Het is namelijk wel zo fijn dat je hond ook snapt wat de bedoeling is. Verwacht je van je hond dat hij iets kan, dan is aan jou de taak om hem dit stap voor stap te gaan uitleggen. Iedere hond leert in zijn eigen tempo. Houd hierbij rekening met het tempo van je hond en hoe moeilijk je de oefeningen maakt.
Het voordeel van kleine stapjes is dat je sneller, meerdere kleine succesjes boekt. Training is het leukst en meest effectief wanneer de stappen haalbaar voor je hond zijn. Juist zo leert hij wat precies de bedoeling is. En niet alleen voor je hond, ook voor jou! Er is niks frustrerender dan wanneer het niet lukt. De reden hiervan is dan ook vaak dat de stap te groot is en je te snel gaat. Lukt iets niet of merk je dat je hond gefrustreerd raakt? Maak de stap dan eens iets kleiner. Ga pas een stap verder met oefenen wanneer de stap er voor onder de knie is en meerdere keren in verschillende settings goed gaat.
Tip 11: Creëer successen met je hond
Deze tip heeft eigenlijk met bovenstaande te maken. Je hond leert juist wanneer zijn gedrag succes heeft! Zorg er voor dat dit ook haalbaar is voor hem. Stel je verwacht dat hij gelijk een uur in zijn mand blijft liggen, terwijl jij door het hele huis heen loopt en ook nog even de vuilnis weg brengt. En je moet hem 343 keer terugbrengen naar zijn plaats. ( Overdrijven is ook een vak, maar feit is dat het soms gewoon zo voelt tijdens een training). Wat leert hij hier dan van? Hoe leuk is dan de training nog? Zowel voor jou als voor hem …
Stel hij mag even 5 minuten liggen, terwijl jij naast hem zit en even je koffie opdrinkt en hij krijgt dan wat lekkers. Juist door die successen leert hij wat wel de bedoeling is. En dit gedrag zal hij dan ook herhalen.
Dit geldt voor alles eigenlijk, ook wanneer je gewoon wat leuks met je hond gaat doen, zoals een hersenwerkje.
Vergeet niet wat successen met je doen en met je zelfvertrouwen! Lukt iets steeds maar weer niet … wat doet dat dan met je zelfvertrouwen … Dit brengt onzekerheid en onrust. Dat geldt voor honden net zo.
Tip 12: Fouten maken mag
Trainen met je hond gaat met vallen en opstaan. We hopen dat het alleen maar in een rechte lijn omhoog gaat, maar de realiteit is dat de er nogal wat hobbels in de weg kunnen zitten.
Gaat het even wat minder, kijk dan of:
- De opdracht wel duidelijk is voor je hond
- Je hond ( of jezelf) even je dag niet hebt
- Het ook haalbaar voor je hond is op dat moment. Zijn jullie toevallig ook die dag naar de dierenarts geweest of had je de dag ervoor een huis vol met visite. Dan kan kan zijn dat je hond even tijd nodig heeft om daar van bij te komen
- Jullie te snel gaan of de stap even te groot is
- De setting van jullie training … trekt je hond op de bekende route niet aan de riem, maar wel wanneer jullie een andere weg in slaan. Het kan zijn dat hij hier dan bijvoorbeeld meer moeite mee heeft.
- Er een goede balans is tussen rust en training
- Enz, enz …
Wees niet te streng voor jezelf en pak die extra large doos met humor uit de kast.
Tip 13: Geduld is een schone zaak
Wat zou het toch fijn zijn als je sommige dingen zo even in een dag op zou kunnen lossen. Realiteit is dat het alles tijd, energie en een flinke portie liefde kost. Honden zijn geen robots, die je even kunt programmeren. Het is een proces van elkaar leren kennen, samen een band opbouwen en van daaruit samen ontdekken. Verwachtingen bijstellen, oefenen, de tijd nemen, oefenen en vergeet daarbij het plezier samen met je hond niet.
Heb je het gevoel dat je hond maar steeds bananen in zijn oren heeft, gaat het trainen moeizaam of loop je tegen problemen met je hond aan. Kijk dan eens op: https://janine-honden.nl/een-probleempje/
Soms kom je niet verder of weet je gewoon even niet hoe nu verder. Ik help je daar graag bij.
- Training op maat, met tips die bij jou en je hond passen
- Persoonlijke begeleiding bij jullie thuis en in jullie eigen omgeving
- Ik neem je mee in de wereld van je hond, begrijpen waarom je hond nu juist dat gedrag laat zien
- Praktisch, samen oefenen hoe je daar het beste mee om kunt gaan
- Samen, in verbinding, met plezier!
- Vanuit rust
💜 Janine
Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding
Gespecialiseerd in:
- Buitenlandse honden en herplaatsers
- Angstige honden
- Honden met trauma
Heb je net een buitenlandse hond of herplaatshond in huis? Kijk dan eens op: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/
of
Samen de wereld in met je adoptiehond – Janine & Honden (janine-honden.nl)
Recente reacties