Whatsapp

Aanbevolen door dierenartsen

Over mij

Hallo, ik ben Janine en inmiddels 38 lentes jong.  Opgegroeid met honden om me heen en ondertussen een hele grote passie voor het werken met honden en hun baasjes ontwikkeld. Vanuit die passie help en begeleid ik graag, wanneer mensen tegen probleem – gevend gedrag bij hun hond aan lopen. Daarbij vind ik het heel belangrijk om vanuit de belevingswereld van je hond te kijken. Die passie stond hier nog in de kinderschoenen:

 

 

Mijn eerste echte eigen hond:

Een aantal jaren geleden heb ik de stap genomen om zelf een hond in huis te nemen. Na een tijdje gezocht en rondgekeken te hebben viel mijn oog op Bongo, een Amerikaanse Bulldog van ongeveer 5 jaar die in het asiel zat. Dan komt dat leuke moment dat je naar het asiel gaat kennis maken en eigenlijk gelijk weet … wij gaan samen naar huis.

Helemaal enthousiast, gelijk ingeschreven bij de hondenschool en daar hebben we samen veel geleerd. Toch bleven we tegen een paar puntjes aanlopen samen. 

Om de uitdaging nog wat groter te maken, kwam ik thuis te zitten om te herstellen van een auto-ongeluk. Daardoor hadden we wel weer heel veel tijd samen. Onze gezamenlijke kwaliteit was dan ook bankhangen. Voor mijzelf was Bongo de allerliefste hond die ik me maar kon wensen. Maar ondertussen werd het gedrag erger en zag Bongo visite liever gaan dan komen. Hij ging nog net niet door het raam wanneer er mensen voor het huis langs liepen en tja, wandelen deed ik op de rustigste momenten van de dag, zodat ik zo min mogelijk andere honden tegenkwam. Als bonus bleek Bongo ook nog eens geen goede gezondheid te hebben, wat ook invloed had op zijn gedrag. Dit kon zo niet langer en zodra mijn herstel het toe liet, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Bongo. Want hier werd hij zelf ook niet gelukkig van.

Zo kwamen we bij een hondengedragsdeskundige uit. Toch wel spannend, want hoe leg je dit allemaal uit? Zou Bongo het gedrag daar ook laten zien en nog belangrijker … hoe moet dit dan worden opgelost? En dan komt dat moment waarop je denkt: ‘Had ik dit allemaal maar eerder geweten’.

In deze gedragstherapie leerde ik  zien waar het gedrag van Bongo vandaan kwam, hoe ik zijn lichaamstaal kon leren lezen, wat hij eigenlijk aangaf met zijn ‘ongewenste gedrag’ en hoeveel invloed ik daarop kon hebben. Ik ging gelijk bezig met de tips en oefeningen en zag Bongo met de dag meer rust krijgen. Het wandelen ging steeds beter, mensen konden weer gewoon voor het huis langs lopen en visite kon weer gewoon binnenkomen. Zo hebben we beide nog ontzettend kunnen genieten van onze tijd samen.

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bongo-1024x1024.jpg

 

Ondertussen merkte ik dat ik het gedrag van honden toch wel heel erg interessant vond. Ik ben me meer gaan verdiepen in de wereld van de hond en zo weer in contact gekomen met de hondengedragsdeskundige en zijn keurmerk. Ik ben een gerichte opleiding gaan volgen en ben ook bij hem in een coachingstraject gestapt. Hier heb ik ontzettend veel geleerd. Ook heb ik stage gelopen bij honden uit het buitenland. Een doelgroep waar ik nog steeds heel graag mee samen werk. Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt. Zowel op het kinderdagverblijf ( 0 tot 4 jaar) als op de buitenschoolse opvang ( 4 tot 12 jaar). Het werken met volwassenen en kinderen blijf ik heerlijk vinden.  Begin 2019 heb ik de stap genomen om daar te stoppen en volledig voor mijn eigen bedrijf te gaan. Zo kwam ik steeds dichter bij mijn doel. Werken met mensen en honden. Mijn liefde voor honden in combinatie met het samenwerken met mensen is voor mij de ideale combinatie. Mooier kan eigenlijk niet. Iedere hond is anders en ook ieder baasje. Het observeren, kijken naar waar bepaald gedrag weg komt, samen naar een oplossing toe werken. Ik blijf het fantastisch vinden. 

 

It’s me

In de tussen tijd is ben ik vanuit Deventer gaan werken. Daar geniet ik samen met mijn huidige hond Roos ontzettend van de natuur en de wandelingen langs de IJssel. Roos assisteert soms ook bij trajecten en op social media is ze niet te missen ;). Ik deel nog wel eens regelmatig een foto van haar leventje. Ik blijf bijleren, opleidingen, cursussen, trainingsdagen om ook mijn eigen rugzak te vullen en ik het allemaal gewoon heel interessant en leuk vind. Omdat ik in mijn werk als hondengedragsdeskundige regelmatig met ‘angst voor honden’ te maken kreeg, ben ik de opleiding ‘Begeleiding bij angst voor honden’ gaan doen. Hier kan je tegenwoordig ook bij mij voor terecht, voor zowel volwassenen als kinderen.

Roos

Werkwijze:

Vaak wordt me gevraagd welke werkwijze ik gebruik. Ik heb niet 1 bepaalde werkwijze … en waarom niet …. Omdat er geen standaard oplossing voor iedere hond is in mijn ogen. Ik kijk naar jouw hond zelf en naar wat hij op dat moment nodig is, in die situatie. En dat kan per hond verschillen. Hierbij vind ik het welzijn van je hond wel heel erg belangrijk.