Over mij

Wie ben ik

Hondencoach met hond. Kruising Sint-Bernard en Bernersenner

Coach voor hond & gezin

Zittende hond, waarom gaat een hond zitten

 

Hallo, ik ben Janine en inmiddels 41 lentes jong.  Opgegroeid met honden om me heen en ondertussen een hele grote passie voor het werken met honden en hun baasjes ontwikkeld. Vanuit die passie help en begeleid ik graag, wanneer mensen tegen probleem – gevend gedrag bij hun hond aan lopen. Daarbij vind ik het heel belangrijk om vanuit de belevingswereld van je hond te kijken.

 

Mijn eerste echte eigen hond:

Een aantal jaren geleden heb ik de stap genomen om zelf een hond in huis te nemen. Na een tijdje gezocht en rondgekeken te hebben viel mijn oog op Bongo, een Amerikaanse Bulldog van ongeveer 5 jaar die in het asiel zat. Dan komt dat leuke moment dat je naar het asiel gaat kennis maken en eigenlijk gelijk weet … wij gaan samen naar huis.

Helemaal enthousiast, gelijk ingeschreven bij de hondenschool en daar hebben we samen veel geleerd. Toch bleven we tegen een paar puntjes aanlopen samen.

Om de uitdaging nog wat groter te maken, kwam ik thuis te zitten om te herstellen van een auto-ongeluk. Daardoor hadden we wel weer heel veel tijd samen. Onze gezamenlijke kwaliteit was dan ook bankhangen. Voor mijzelf was Bongo de allerliefste hond die ik me maar kon wensen. Maar ondertussen werd het gedrag erger en zag Bongo visite liever gaan dan komen. Hij ging nog net niet door het raam wanneer er mensen voor het huis langs liepen en tja, wandelen deed ik op de rustigste momenten van de dag, zodat ik zo min mogelijk andere honden tegenkwam. Als bonus bleek Bongo ook nog eens geen goede gezondheid te hebben, wat ook invloed had op zijn gedrag. Dit kon zo niet langer en zodra mijn herstel het toe liet, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Bongo. Want hier werd hij zelf ook niet gelukkig van.

Zo kwamen we bij een hondengedragsdeskundige uit. Toch wel spannend, want hoe leg je dit allemaal uit? Zou Bongo het gedrag daar ook laten zien en nog belangrijker … hoe moet dit dan worden opgelost? En dan komt dat moment waarop je denkt: ‘Had ik dit allemaal maar eerder geweten’.

In deze gedragstherapie leerde ik  zien waar het gedrag van Bongo vandaan kwam, hoe ik zijn lichaamstaal kon leren lezen, wat hij eigenlijk aangaf met zijn ‘ongewenste gedrag’ en hoe ik hem daar het beste in kon begeleiden. Ik ging gelijk bezig met de tips en oefeningen en zag Bongo met de dag meer rust krijgen. Het wandelen ging steeds beter, mensen konden weer gewoon voor het huis langs lopen en visite kon weer gewoon binnenkomen. Zo hebben we beide nog ontzettend kunnen genieten van onze tijd samen.

 

Ondertussen merkte ik dat ik het gedrag van honden toch wel heel erg interessant vond. Ik ben me meer gaan verdiepen in de wereld van de hond en zo een opleiding tot hondengedragsdeskundige gaan volgen. Hier heb ik ontzettend veel mogen leren. Stage lopen bij honden uit het buitenland, helemaal leuk. Een doelgroep waar ik me ondertussen ook in heb gespecialiseerd.

Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt. Zowel op het kinderdagverblijf ( 0 tot 4 jaar) als op de buitenschoolse opvang ( 4 tot 12 jaar). Het werken met volwassenen en kinderen blijf ik heerlijk vinden.  Begin 2019 heb ik de stap genomen om daar te stoppen en volledig voor mijn eigen bedrijf te gaan. Zo kwam ik steeds dichter bij mijn doel. Werken met mensen en honden. Mijn liefde voor honden in combinatie met het samenwerken met mensen en kinderen is voor mij de ideale combinatie. Mooier kan eigenlijk niet. Iedere hond is anders en ook ieder baasje. Het observeren, kijken naar waar bepaald gedrag weg komt, samen naar een oplossing toe werken. Ik blijf het fantastisch vinden.

In de tussen tijd is ben ik vanuit Deventer gaan werken. Daar geniet ik samen met mijn honden Roos en Ravi ontzettend van de natuur en de wandelingen langs de IJssel. Roos is een herplaatser en vanaf dat ze 1 1/2 jaar is bij me. Vanaf april 2022 is Ravi bij ons. Hij komt uit Bosnië en had voor ons ook al wat verschillende plekjes gehad. Hij heeft nu zijn forever home gevonden. Wat een heerlijk mannetje is hij.

Omdat ik in mijn werk als hondengedragsdeskundige regelmatig met ‘angst voor honden’ te maken kreeg, ben ik de opleiding ‘Begeleiding bij angst voor honden’ gaan doen. Hier kan je tegenwoordig ook bij mij voor terecht, voor zowel volwassenen als kinderen.

Ik blijf bijleren, opleidingen, cursussen, trainingsdagen om ook mijn eigen rugzak te vullen en ik het allemaal gewoon heel interessant en leuk vind. Zo heb ik mijn opleiding Hond en gezin ook afgerond ondertussen en dat maakt Janine & honden compleet.

Werkwijze

Vaak wordt me gevraagd welke werkwijze ik gebruik. Ik zeg altijd, ik gebruik er niet 1 specifiek, omdat het in mijn ogen een totaalplaatje is, afgestemd op jouw hond en alles wat daar mee in verbinding staat. Omgeving, ervaringen, gezondheid, karakter, ras en zo zijn er nog heel veel meer dingen waar ik naar kijk. Ook de mogelijkheden van de baasjes en kinderen neem ik daar in mee. Daarbij staat het welzijn van de hond bij mij voorop!

 

Een bank opbouwen met je herplaatshond. Contact met je hond.

Ik werk in een straal van maximaal een uur rijden vanaf Deventer. Plaatsen waar ik veel werk zijn:

Deventer, Diepenveen, Twello, Wilp, Gorssel, Eefde, Zutphen, Eerbeek, Brummen, Bathmen, Apeldoorn, Loenen, Beekbergen, Ugchelen, Olst, Heeten, Holten, Epe, Wijhe, Raalte, Heerde, Laren, Lochem, Vorden, Emst, Hattem, Zwolle, Nijverdal, Hellendoorn, Rijssen, Dieren, Hoenderloo, Wezep, Teuge, Epse, Nieuw Heeten, Wesepe, Broekland, Den Nul, Oene, Klarenbeek, Voorst, Lettele, Marienheem, Warnsveld, Gieteloo, Posterenk, Terwolde, Vaassen, Rijssen