Whatsapp

Aanbevolen door dierenartsen

Gedragstherapie hond

Gedragstherapie voor de hond is in de huidige tijd niet meer weg te denken.
Steeds meer mensen zien dan ook de voordelen van hondengedragstherapie.
Maar wat is nu precies gedragstherapie en hoe gaat dat in zijn werking?
Daar vertel ik je in deze blog meer over.

Wat is gedragstherapie voor je hond?

Met gedragstherapie voor jouw hond gaan we aan de slag met de probleemgedragingen van je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trekken aan de lijn, uitvallen naar mensen en honden, of het opspringen tegen visite.
Bovenstaande problemen en meerdere voorkomende gedragsproblemen kunnen dan samen met de eigenaar aangepakt worden.
Hoe dit precies aangepakt wordt kan verschillen.

Gedragstherapie voor je hond is maatwerk.

Hoewel veel problemen misschien op elkaar lijken, zoals wanneer de hond trekt aan de lijn, kan de oplossing heel verschillend zijn. Dit omdat niet elke eigenaar en hond gelijk zijn. Ook de situatie, de intensiteit van het probleem en leervermogen van de hond, kan verschillen.
Daarom werk ik dan ook met trajecten op maat. Niemand is immers gelijk. 
Tevens kijk ik bij mijn trajecten ook naar extra aanvullingen, bovenop de praktijksessies die van toepassing zijn. Ook welke toepassingen dan van belang zijn, verschilt weer per hondeneigenaar en hond.
Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend telefonisch contact met mij op. 

Ik werk niet alleen met de hond, maar ook met jou, als eigenaar.

Wanneer we samen aan de slag gaan met de problemen waar jij met je hond tegenaan loopt, kijk ik niet alleen naar de hond, maar ook naar jou als hondeneigenaar.
Jij als hondeneigenaar speelt namelijk een grote rol in het probleemgedrag van je hond. 
Wist jij dat honden prima aanvoelen hoe wij ons voelen?

Wanneer jij je als hondeneigenaar bijvoorbeeld gestrest of onzeker voelt bij het tegenkomen van een andere hondeneigenaar en hond. Kan een hond hierop reageren. Hoewel de reactie natuurlijk per hond kan verschillen, is bijvoorbeeld uitvalgedrag een veel voorkomend probleem. De hond valt dan ook niet uit omdat hij bijvoorbeeld de baas wil zijn. Maar doet een hond dit bijvoorbeeld omdat hij voelt dat jij onzeker bent en daarbij het gevoel krijgt dat hijzelf de situatie op moet lossen. Een keuze kan dan ook zijn om de andere hondeneigenaar en hond weg te jagen. Werkt dit voor de hond en kalmeer jij wanneer de situatie voorbij is, dan kan de hond deze link gaan leggen en kan dit uiteindelijk belonend gaan werken. Want de hond is op zijn manier omgegaan met de situatie en heeft gezorgd dat de rust weer terug kwam. Wanneer dit dan ook vaak herhaald wordt, creĆ«ert dit onbewust zelf aangeleerd gedrag. Gedragstherapie voor jou en jouw hond is dan raadzaam.

We gaan 1 op 1 samen aan de slag.

Met de gedragstherapie gaan we samen 1 op 1 aan de slag. Ik ga jou en jouw hond samen begeleiden. Stapsgewijs gaan we dan ook werken aan de problemen waar jij tegenaan loopt met jouw hond. Ik ga je leren welke invloed jouw gedrag (bewust of onbewust) heeft op het gedrag van je hond. En hoe je dit kunt veranderen. Uiteraard kijken we ook naar de hond zelf. En gaan we samen kijken hoe we je hond positief gedrag aan kunnen leren en negatief gedrag af kunnen leren. Ik kijk dan ook per situatie naar de hondeneigenaar en hond en wat er bij hen het beste past.

Het is geen snelle oplossing.

Gedragstherapie kost tijd. 
Er zijn helaas geen snelle oplossingen als het gaat om het ombuigen van probleemgedrag naar gewenst gedrag. Immers is het probleemgedrag ook niet zomaar ontstaan en vaak speelt het gedrag al een tijd. Probleemgedrag is zeker goed op te lossen, alleen is het aan te raden hier de tijd voor te nemen. Want je kan gedragsverandering niet afdwingen. Wel kan je hier stapsgewijs naar toe werken.
Ik ga dan ook niet alleen voor resultaat op korte termijn, maar ook zeker op lange termijn.

Kan ik je helpen met het probleemgedrag van je hond? Dan hoor ik het graag! Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *