De afgelopen jaren nemen steeds meer mensen een hond uit het buitenland in huis.
Er zijn ondertussen heel veel verschillende stichtingen, waarbij je op verschillende manieren een hond naar Nederland kunt laten komen.
Maar waar let je dan op?

Waarom kies je voor een hond uit het buitenland?

Ga eerst na, wat je eigen motieven zijn om voor een hond uit het buitenland te kiezen.
Kan jij de hond bieden wat hij nodig heeft? Kies een hond niet uit medelijden, maar kijk of hij ook in je huidige thuissituatie past. Daar heeft de hond veel meer aan, dan dat hij na een week weer naar een andere plek moet, omdat het toch niet blijkt te lukken.

Waar moet je op letten?

  • Kijk naar de werkwijze van de stichting. Zorg dat je de hond niet alleen op basis van een foto uitkiest. Het karakter van een hond valt niet af te lezen van een foto. Een goede stichting vangt honden eerst op in een pleeggezin, zodat ze ook kunnen zien of een hond kan wennen aan die situatie. Zij kunnen je dan ook goed vertellen hoe het gedrag van de hond is en wat de hond nodig heeft.
  • Er zijn ook een aantal asiels in Nederland die honden uit het buitenland opvangen. Kijk daar eens rond. Zij hebben het gedrag van de hond vaak al gezien en uitgetest of de hond bijvoorbeeld ook met katten kan, of hij angstig is, in een gezin met kinderen zou passen etc. Dat is toch wel erg belangrijke informatie. Vaak kan je gelijk kennis maken met de hond en weet je ook of er een klik is.
  • Zorg dat je voldoende informatie krijgt over de hond. Over zijn gedrag, de situatie waar hij uitkomt en met welke dingen je rekening zou moeten houden wanneer hij in huis komt. Laat je niet afschepen met beperkte informatie en alleen een foto. Wanneer we een rashond aanschaffen, stellen we vaak heel veel vragen. Hoe is hij gesocialiseerd? Zijn er erfelijke afwijkingen? Hoe is het gedrag van de ouders? Het gebeurt nog heel vaak dat bij een hond uit het buitenland de beslissing wordt gemaakt op basis van het dierenwelzijn en medelijden met het dier.
  • Kloppen de medische papieren? Het gebeurt nog vaak dat een hond bepaalde ziektes met zich meedraagt. Houd dit ook zelf goed in de gaten, want sommige ziektes komen pas naar boven, wanneer ze al langere tijd in het lichaam zitten. Het kan dus zo zijn dat er in het buitenland getest is en later in Nederland blijkt dat de hond toch een bepaalde ziekte bij zich draagt.
  • Een hond uit het buitenland betekent niet per se minder werk dan het opvoeden van een pup. Omdat de honden vaak van de straat komen, zijn ze bijvoorbeeld niet zindelijk, niet gewend om aan de riem te lopen, hebben angst voor mensen door nare ervaringen, of ze moeten wennen aan bijvoorbeeld verkeer en drukke situaties. Houd hier rekening mee.
  • Honden van de straat hebben vaak een goed jachtinstinct. Dit kan rasgebonden zijn, maar ook voortkomen uit de leefsituatie. Neem hierin ook zelf je verantwoordelijkheid, want je wilt bijvoorbeeld niet dat je hond er met het konijn van de buren vandoor gaat.
  • Neem de tijd om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe situatie. Met veel geduld en duidelijkheid weet de hond ook wat er van hem verwacht wordt op zijn nieuwe plek.
    Loop je alsnog tegen probleemgedrag aan … zoek hulp. Hoe eerder je er mee bezig gaat, hoe minder tijd het kost om het te veranderen en dan zorg je er voor dat het gedrag niet verergert.

Neem je verantwoordelijkheid voor je hond, kijk goed naar wat hij nodig heeft, past hij binnen jouw thuissituatie en heb je de tijd, het geduld en de ervaring om hem op te voeden. Die leuke klik samen en het vertrouwen in elkaar. Dan heb je een maatje voor het leven.

Loop je alsnog tegen probleemgedrag aan, neem gerust contact met me op.
Bellen, mailen, een appje of een reactie via het contactformulier op deze site en dan kunnen we samen naar de hond en de situatie kijken.