Een lekker ontspannen wandeling met je hond maken. Wie wil dat nou niet.

In deze blog deel ik een aantal tips met je, zodat jij en je hond nog meer kunnen genieten van jullie wandeling samen.

Allereerst …

De wandeling vanuit je hond bekeken

Het is iets wat voor ons volkomen normaal is .. je lijnt je hond aan en hij loopt met je mee naar buiten. Sta je er wel eens bij stil hoe dit voor je hond is?

  • Wij bepalen wanneer er gewandeld wordt
  • Wij hebben de controle over alles en als hond .. ja, hoeveel controle krijg je dan?
  • Er is een bepaalde mate qua bewegingsvrijheid. En die is zo lang als de lijn is. De opties van je hond zijn ook zo lang als de lijn is. Hij kan niet spontaan beslissen dat hij meer afstand wil van iets dat je onderweg tegen komt, tenzij jij hem die optie aanbied.
  • Wij bepalen uiteindelijk hoe er gewandeld wordt, waar je langs loopt, het tempo en hoe lang de wandeling is.
  • Heb je net een lekker geurtje in je neus … staat de lijn strak en kan je niet verder

Moeten we dan alles maar van de hond uit laten gaan?

Nee, daar wordt uiteindelijk ook niemand blij van. Want lekkere geurtjes zijn overal wel te vinden. Je wilt niet slalommend de weg over, tussen de auto’s door of bedenk nog maar wat andere situaties die je hond niet kan inschatten of overzien.

Het is geven en nemen en de oplossing ligt dan ook in het midden voor een ontspannen wandeling samen met je hond.

Want jij bent degene:

– die de verantwoordelijkheid draagt,

– die de situaties in kan schatten die onderweg op jullie pad komen tijdens de wandeling met je hond

En onthoud daarbij ook dat duidelijkheid rust geeft. Weet je hond niet precies wat de bedoeling is tijdens jullie wandeling, dan kan dit ook onzekerheid met zich meebrengen. Wij hebben bijvoorbeeld als regel dat er aan de riem niet wordt gespeeld. Roos & Ravi krijgen heel veel andere opties om samen te spelen. Op het moment dat ze aan de riem lopen is er tijd voor andere leuke dingen. Bij spel aan de riem, kunnen de honden verstrikt raken, worden ze half gelanceerd op het moment dat ze verder weg rennen dan de riem lang is en mijn lichaam wordt ook niet heel blij van meer dan 50 kilo die alle kanten op gaat.

We kunnen onze honden wel op andere manieren keuzevrijheid geven tijdens de wandeling.

Stressvrij wandelen met je hodn

7 Tips voor een ontspannen wandeling met je hond

Checker de check

In verbinding samen lopen. Iedere hond heeft wel de zogenaamde checklooks. Heb jij ze wel eens bij je hond gezien? Ze kunnen subtiel zijn: Je hond draait zijn hoofd iets naar je toe, hij wacht even op je, hij past zijn tempo aan etc. En ook minder subtiel: Je hond kijkt je recht aan, komt op je af gelopen, komt naast je lopen of tikt bijvoorbeeld even met zijn neus tegen je aan. Laat aan je hond merken dat je hem ziet. Zeg even wat tegen hem, maak oogcontact. Zorg dat je terug reageert op je hond zijn checklooks. Je hond zoekt contact met jou! Niks fijner dan dat hij ook gezien word en het contact van 2 kanten komt. Je zult zien dat dit soort momentjes dan ook steeds vaker gebeuren.

Snuffelen maar

Jouw hond beleeft de wereld grotendeels door zijn neus. Er is dan ook niks fijner dan dat hij op bepaalde momenten heerlijk zijn gang kan gaan. Ga samen een lekkere snuffelwandeling maken. Focus niet op de route of de afstand die je samen gaat lopen, maar op de tijd die je samen gaat doorbrengen. Ga naar plekken waar je hond veilig zijn neus kan volgen en laat hem ook lekker uitsnuffelen. Wil hij 10 minuten rond dat ene bosje snuffelen, dikke prima!

Gebruik het bos of de omgeving voor leuke activiteiten met je hond

In het bos is heel veel te zien, ruiken en te doen. Maak daar lekker gebruik van. Doe een verstop of zoekspelletje. Laat je hond wat lekkers opspeuren en is je hond gek op samenwerken en uitdagingen. Gebruik dan bijvoorbeeld de bomen om te slalommen. Wees lekker creatief met wat er op jullie pad komt. Ravi is gek op lage muurtjes en stoepranden. Wij kiezen soms bewust een route, zodat hij daar lekker zijn gang kan gaan. Laat je hond wat lekkere voertjes tussen de bladeren op de grond zoeken. Het hoeft niet eens heel moeilijk te zijn. Zorg juist voor leuke, haalbare opdrachtjes.

Loop eens de route van je hond

Heb je lekker de tijd, volg dan eens de route van je hond. Laat hem (en zijn neus) bepalen waar jullie langs gaan en heen lopen. Dit begeleidt je natuurlijk wel veilig 😉 . Het heeft ons al op veel verrassend mooie plekjes gebracht. En een keer bij de pizzeria hier verderop. En het zorgt voor een hele blije hond. Want het plezier van jullie wandeling is veel belangrijker dan dat je juist die ene route moet lopen. Kijk ook naar wat je hond aan kan op dat moment. Mijn honden wandelen niet perse iedere dag 3x een uur. Het kan wel zijn dat we de ene keer 30 minuten lopen, dan eens 20 minuten of juist een uur. Ik pas eigenlijk altijd de wandeling aan naar wat op dat moment fijn is voor hun. Zijn ze moe, doen we een kortere route of bijvoorbeeld een ontspannen snuffelwandelingetje. Hebben ze veel energie, maken we een langere wandeling of gaan we naar een plek waar ze lekker vrij kunnen rennen.

Laat je hond, lekker hond zijn

Honden vinden bepaalde dingen nou eenmaal ontzettend leuk. Dit zit in hun genen. Zorg dat je hond deze dingen op bepaalde veilige plekken ook gewoon kan doen. Lekker rennen, graven, door het water plonsen, rollen. Hou daar regelmatig tijdens de wandeling eens rekening mee. Dit voorkomt ook dat hij het op plekken gaat doen waar wij minder blij van worden, zoals je tuin of bij die mooie plant in je woonkamer.

Is jouw hond gevoelig voor prikkels buiten zoals andere honden, fietsers, geluiden etc

Choose your battles zeg ik dan altijd. Kijk bewust naar waar je gaat wandelen en op welke tijden. Weet je dat jouw hond erg veel moeite heeft met bepaalde prikkels, kies dan een gebied of route uit, waar je die prikkels zo min mogelijk tegen komt. Pak je auto naar een buitengebied of industrieterrein op tijden dat het rustig is. ’s ochtends vroeg of wat later op de avond. Waarom constant de battle aan gaan als je een veel relaxter en ontspannen wandeling samen kunt hebben op een andere route of tijdstip. Wij hebben hier bijvoorbeeld een snack lane. Zo heb ik hem genoemd dan … Want door die straat komen heel veel scholieren. Er liggen heel veel etensresten en daar wil Roos heel graag wat mee. Smullen zeg maar … Deze straat vermijd ik altijd, want het is voor mij niet relaxt omdat ik constant in de gaten moet houden waar wat ligt. Niet te doen, want er ligt echt heel veel en ik zou dan van Roos moeten verwachten dat ze constant al die heerlijke geuren negeert en nergens een hapje van neemt.

Zorg voor goed materiaal

Een goed zittend tuig en een lijn die voldoende ruimte geeft zijn heel belangrijk. Ga maar na als je zelf op knellende schoenen moet lopen. Tuigjes die schuren in bijvoorbeeld de oksels geven hetzelfde resultaat. Een te korte lijn wekt irritatie op wanneer je hond steeds net niet z´n hondending kan doen en jezelf constant de berm in moet stappen, voordat je hond ook maar even lekker z´n plasje kan doen. Ik ben zelf fan van de 3 meter lijn. Deze geeft voldoende snuffel ruimte en is ook nog makkelijk als ´kortere lijn´ in de hand te houden in bijvoorbeeld de bouw. Stem ook dit af op wat jouw hond fijn vind en aan ruimte aan kan.

Blijft het een uitdaging om ontspannen te wandelen met je hond, kijk dan eens hier: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/

Ik kan ook met je meekijken naar de reden waarom je hond sommige dingen lastig vind buiten, er spanning blijft en van daaruit passende tips en adviezen geven. Dan kunnen we samen in de situatie zelf kijken en oefenen.

💜 Janine

Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma

Wandelen met je hond. Hond op brug