De buitenlandse hond ….
Ik weet het nog als de dag van gisteren. Toen ik nog ietsiepietsie jonger was en startte met de opleiding tot hondengedragsdeskundige. “Waar zou je je in willen specialiseren?” werd me gevraagd.
Uhm, oef, uh, nou … En daar kwam mijn antwoord: ‘De buitenlandse hond’. Dat plopte zo maar even uit mijn hart. Ze zeggen wel eens zo mooi: ‘Volg je hart’. Nou, ik moet zeggen, daar zit toch wel een kern van waarheid in.
Ik deed een snuffel stage in een asiel waar grotendeels honden uit het buitenland zaten. Ik vond het allemaal reuze interessant om te volgen. Hoe komen de honden vanuit het buitenland hierheen? Waar worden ze op geselecteerd? Wat haal je uit het gedrag van een hond en ga zo maar door. En ja, bovenal gun ik iedere hond een fijn thuis.
Specialisatie studie buitenlandse hond
Jaren heb ik allerlei verschillende opleidingen gedaan, alle informatie over de buitenlandse hond in me opgeslurpt en met veel buitenlandse honden mogen werken. Er miste nog 1 ding voor mijn gevoel. Een studie die ik ook echt gericht was op de buitenlandse hond, die was er namelijk niet. En tadaa! In 2023 kreeg ik een seintje. Er is een nieuwe studie in de maak. En opeens was daar een specialisatie helemaal gericht op mijn favoriete doelgroep!
De buitenlandse hond … Ik vind dat alle honden liefde verdienen en een leven dat bij ze past. Waar ze blij van worden. Hoe dat leven er uit ziet, zal voor iedere hond weer anders zijn. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, raskenmerken, rugzak aan levenservaring enz. Een berghond word blijer van een andere omgeving, dan een chihuahua. Daarom is er in mijn ogen ook nooit één zelfde advies te geven aan honden. En daarnaast zijn wij als mensen ook allemaal verschillend en uniek. Dit is wat is ontzettend belangrijk vind in mijn begeleiding. Passend advies dat juist aansluit en afgestemd is op jou en je hond.
Een goede start met je adoptiehond
Wanneer je een buitenlandse hond adopteert, heeft je hond een andere start gehad, dan de pup die bij een goede fokker is geboren. Hoe ouder de hond, hoe meer levens ervaringen er al in zijn rugzak zitten. Dit geldt ook voor herplaatsers. Ik vind het fantastisch om al die lijntjes bij elkaar te leggen…. Waar komt je hond vandaan, wat heeft hij mogelijk meegemaakt, hoe gaat het met zijn gezondheid en hoe voelt hij zich op dit moment. Wat is je hond nodig om lekker te wennen op zijn nieuwe plek, wat ben jij als eigenaar nodig om samen met je nieuwe adoptiehond een goede start te maken? Te wennen aan elkaar en die fijne band samen op te bouwen. Dit is de reden waarom ik ‘Een goede start met je adoptiehond’ in mijn aanbod heb. Zo’n eerste periode kan soms even zoeken zijn, omdat jij en je hond elkaar nog mogen leren kennen. Wat is nou wel of juist niet handig? Er zit geen kant en klare gebruiksaanwijzing bij je hond. Dan kan wat extra ondersteuning heel fijn zijn. Om inzicht te krijgen in het gedrag van je hond en hoe je daar het beste mee om zou kunnen gaan. Meer informatie daar over kan je vinden op: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/
Samen de wereld in met je adoptiehond
Wanneer je je nieuwe adoptiehond lekker de tijd hebt gegeven om te wennen op zijn nieuwe plek en jullie zijn een beetje aan elkaar gewend, dan ga je volgende stappen maken. In kleine stapjes samen de wereld in met je nieuwe maatje. Dingen die we in zo´n traject zouden kunnen begeleiden zijn bijvoorbeeld:
- Je hond en visite ontvangen
- Socialiseren, hoe ga je dat doen met je adoptiehond
- Ontspannen wandelen
- Je hond en kinderen samen
- Enz, enz
We gaan bezig met de dingen waar jullie graag begeleiding in zouden willen en ik kijk naar waar je hond nog wat begeleiding in zou kunnen gebruiken. Zo vormen we samen het traject, afgestemd op jullie persoonlijke situatie.
Meer informatie over dit traject: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/samen-de-wereld-in-met-je-adoptiehond/
Daarnaast kan het ook zo zijn, dat je je hond al wat langer hebt en er gedrag verandert of jullie tegen probleem-gevend gedrag aan lopen met je hond. Er is altijd een reden voor gedrag. Een hond beslist niet zomaar van de één op andere dag om een lekker uit te gaan vallen aan de lijn, of liever visite de deur weer uit bonjourt. Redenen voor probleem-gevend gedrag bij je hond kunnen zijn:
- Stress
- Angst
- Lichamelijk of fysiek ongemak
- Traumatische of minder fijne ervaringen
- Enz.
Wanneer je mijn hulp inschakelt, gaan we samen op zoek naar de oorzaak van het gedrag van je hond en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
En nu op dit moment dat ik dit schrijf, ben ik geslaagd voor de specialisatie studie ‘De buitenlandse hond’. Zodat ik jullie nog beter kan begeleiden bij de dingen waar jullie tegen aan lopen met jullie adoptiehond. Want wat zijn ze toch leuk hé! Die buitenlandse honden! Ook zij verdienen een kans op een fijn leven.
💜 Janine
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding
Gespecialiseerd in:
- Buitenlandse honden en herplaatsers
- Angstige honden
- Honden met trauma
Super mooi geschreven en zo enorm trots op jou!! Je hebt het maar wel even gedaan! Alle tijd en energie die erin gestoken is, beloond met je prachtige diploma.
Keep up the amazing work you do!
Dank je ❤
Nogmaals gefeliciteerd Janine!
Wij zijn fan van jou! Super blij met al jouw hulp.
Dank weer voor deze mooie blog!
Veel liefs,
Benno, Judith, Drago en Mira
Wat lief! En ik ben fan van jullie
Dank jullie wel ❤