Denk jij dat je hond angstig is in bepaalde situaties? Of misschien weet je het wel zeker … Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je hond te helpen.
Waar is je hond angstig voor?
Honden kunnen voor verschillende dingen bang zijn. En iedere hond is wel angstig voor iets, in meer of mindere mate. Een aantal voorbeelden van waar je hond angstig voor kan zijn:
- Je hond is angstig voor bepaalde geluiden. Dit kan vuurwerk zijn, maar ook andere geluiden in of buitenshuis
- Angst voor andere honden
- Je hond is bang voor kinderen of misschien wel een baby
- Angst voor bepaalde voorwerpen, bijvoorbeeld alles wat nieuw is tijdens een wandeling, een container enz.
- Verlatingsangst, je hond voelt zich niet fijn bij het alleen thuis zijn
- Je hond is angstig voor mensen, dat kunnen allerlei volwassenen zijn, maar ook alleen mannen of visite die in huis komt
- Bang voor verkeer. Je hond reageert op fietsers, auto’s, vrachtwagen of misschien wel kinderen op skateboard
- Angstig voor verschillende bewegingen of onverwachte situaties
- En zo zijn er nog wel veel meer dingen op te noemen. Want er zijn best veel verschillende prikkels om ons heen. Of misschien ervaart je hond de hele wereld buiten nog wel als spannend.
Hoe kan je je angstige hond het beste helpen
Het kan soms lijken alsof je hond zomaar ineens vanuit het niets ergens op reageert. Je hond valt zomaar in één keer uit of hij vlucht opeens weg. Onthoud altijd dat je hond dit nooit zomaar doet. Er zit altijd een reden achter. En het is altijd belangrijk om te kijken naar wat die reden is….
1. Herken de signalen van je bange hond
De allereerste stap is dan ook, dat je herkent dat je hond bang is. Honden communiceren door middel van lichaamstaal. Sommige signalen zijn overduidelijk en niet te missen zoals:
- Je hond blaft
- Grommen
- Je hond hapt of bijt van zich af
- Hij valt uit naar bijvoorbeeld een andere hond
- Je hond vlucht weg uit de situatie
Maar er zijn ook heel veel andere signalen die je hond kan laten zien, die soms wat minder duidelijk zijn:
- Je hond begint te hijgen
- Hij kijkt weg
- De stand van de staart van je hond verandert, misschien verdwijnt hij wel tussen zijn achterpoten
- De oren van je hond gaan naar achteren
- Hij verstijfd of blijft stil staan
- Je hond tilt zijn poot op
- Hij begint te geeuwen
- Het oogwit van je hond komt tevoorschijn
- Zijn haren op de rug borstelen omhoog
- De lichaamshouding van je hond word lager
- Enz, enz
Herken je dit soort signalen? Goed bezig! Het kan nooit kwaad om je te verdiepen in hoe je hond communiceert. Hoe eerder wij als mensen de signalen van onze hond herkennen. Hoe eerder we ook in kunnen grijpen. Je kent het fenomeen ‘bananen in de oren’ misschien wel. Dat je hond niet meer luistert naar wat je zegt. Op het moment dat je hond veel stress ervaart, kan hij niet meer luisteren. Dan kun je zelfs een biefstuk voor zijn neus houden, maar je komt niet meer binnen. Hoe eerder wij de signalen van onze hond herkennen, des te eerder kunnen we onze hond helpen. En hoe minder hoog de stress dan is opgelopen. De kans groter dat je dan nog wel binnen komt bij je hond.

2. Zorg ervoor dat je bange hond zich veilig voelt
Ten tweede is het heel belangrijk dat je zorgt, dat je angstige hond zich veilig voelt. Dat hij uit de spannende situatie kan, afstand kan nemen en een plek heeft waar hij zich fijn voelt en terug kan trekken. Dit kan op verschillende manieren. Want geen enkele situatie is weer gelijk 😉
Allereerst… Kom je onverwachts met je hond opeens in een voor hem stressvolle situatie terecht, dan is het het eerste wat je doet, uit de situatie gaan met je hond en afstand nemen. Zoveel afstand als nodig is, om je hond weer op adem te kunnen laten komen en de stress weer af te laten zakken.
Verder is het voor een hond heel erg fijn als hij een veilig plekje heeft om zich terug te trekken. Een fijne plek, waar hij ook zeker weet dat er bijvoorbeeld geen vreemden of kinderen komen. Waar hij ongestoord kan liggen en naar toe kan gaan op het moment dat hij iets spannend vind. Dit kan een hutje zijn met dekens, een bench, een andere kamer, zijn favoriete mand, onder een bureau of tafel, enz. Voor iedere hond kan dat weer wat anders zijn. Kijk dus echt naar wat jouw hond fijn vind. Je kunt hierbij kijken naar waar je hond heel graag ligt, als hij niet angstig is, waar voelt hij zich lekker op zijn gemak? En daarnaast begin je met het comfortabel maken van deze plek op het moment dat je hond niet angstig is. Zodat er ook echt een veilige basis kan ontstaan. Je veilig voelen is echt zo ontzettend belangrijk!
Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je er voor zorgt, dat je hond niet steeds in een voor hem onveilige situatie terecht komt. Klopt, jij mag als eigenaar de manager van je hond worden 😉 Is je hond bang voor mensen of andere honden? Dan probeer je deze situaties zoveel als mogelijk te ontwijken en zorg je dat deze voor je hond spannende dingen, niet in zijn bubbel komen. Vraag bijvoorbeeld aan mensen om afstand van je hond te houden en hem niet te aaien.
Je kunt ook de wandelingen aan passen, op het moment dat je hond moeite heeft met prikkels buiten. Ga juist op de rustiger tijden lopen met je hond en zoek plekken op waar het rustiger is en je hond zich wel fijn voelt.
Heeft je hond verlatingsangst, dan is het juist belangrijk om er voor te zorgen dat je hond de eerstkomende tijd niet alleen thuis is. Pas op het moment dat hij er comfortabel mee is, komt het punt dat je hem alleen thuis kunt laten. Dit bouw je uiteraard in het tempo van je hond op.
En last but not least … voorspelbaarheid. Vaste ritmes en routines kunnen een angstige hond heel veel houvast geven. Dan weet hij wat er gaat gebeuren en dat kan heel veel rust geven.

3. Straf je angstige hond nooit en steun je hond juist wel
Wanneer je hond bang is, is het belangrijk om hem niet te straffen. Daar maak je de situatie eigenlijk alleen maar erger mee. Stel je bent bang voor spinnen. En iemand zet een spin op je arm. Je bent heel erg bang en krijgt er ook nog eens een portie straf overheen. Hoe zou jij je dan voelen?
Je hond ervaart al heel veel stress op dat moment en je wilt die stress niet nog erger maken. De kans is er, dat je hond juist nog angstiger wordt en misschien wel een volgende keer nog heftiger reageert. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je hond dan bang voor jou word. En dat is helemaal niet de bedoeling. Want je wilt juist dat jij degene bent waar je hond zich veilig bij voelt en dat hij op je kan bouwen in een stressvolle situatie.
Wat doe je dan wel als je hond bang is?
Dat had je al een klein beetje in de titel kunnen lezen 😉 Inderdaad .. je hond steunen. Er word helaas nog heel vaak gezegd dat je je hond niet mag steunen, omdat dat de angst zou kunnen versterken. Wel … om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Daar is net zoveel van waar, als dat ik nog 16 jaar oud ben.
Het is voor je hond ontzettend fijn dat hij op je kan steunen en dat hij bij je kan komen, als hij daar behoefte aan heeft. Jij bent zijn veilige basis. Dat zou je toch ook voor je beste vrienden doen?
Belangrijk is om wel in de gaten te houden wat je hond fijn vind op zo’n moment. Sommige honden vinden het heel erg fijn om in je te kruipen of tegen je aan. Dat je ze gerust stelt en even een aai geeft. Er zijn ook honden die het liefst weg kruipen op het moment dat ze bang zijn. Gun je hond die optie, om naar een voor hem, veilige plek te gaan. Ben je buiten, dan zorg je dat je een retourtje naar huis pakt, waar je hond bij kan komen.
Angst mag er zijn. Geef daar ruimte voor. Dat is niet iets dat je kunt onderdrukken of met een trucje kunt laten verdwijnen. Op het moment dat je de angst van je hond erkent, voelt je hond zich gezien en gehoord. Er is niks ergers, dan dat je genegeerd word op het moment dat je in een stressvolle situatie zit. Wees er lekker voor je hond. Op de manier waar jullie samen blij van worden.

4. Dwing je hond niet in een situatie om zijn angst te overwinnen
Als je parachute gaat springen, zou je dan willen weten hoe je parachute werkt, voordat je gaat springen of pas op het moment dat je naar beneden valt?
Ga je je hond iets leren als hij hoog in de stress, middenin een situatie zit, of ga je relaxt voor de situatie aan oefenen. Je raadt het misschien al een beetje … dat moment dat je hond middenin een stressvolle situatie zit, is niet het moment om je hond te gaan leren wat hij in die situatie kan doen. Wat leer jij nog op het moment dat je naar beneden valt met je parachute, zonder uitleg?
Het is dus belangrijk om de stapjes die je hond kan maken, in een ontspannen setting aan te leren. Dan komt het allemaal nog binnen bij je hond én blijft het ook leuk. Schiet je hond helemaal in de stress, zodra hij een andere hond ziet. Dan is het moment dat je hond uitvalt, niet het moment om je hond nog van alles te gaan leren. Je oefent eerst de stappen tijdens een ontspannen wandeling. Dan kom je nog binnen bij je hond en kan je samen positieve ervaringen op doen. Speel daar mee, het is net een chachacha. Een stapje terug, een stapje vooruit en soms even wiebelen in het midden.
Hebben jij en je hond dit onder de knie, dan ga je in kleine stapjes uitbouwen. Op een afstand waarin je hond nog niet heel veel stress ervaart , samen succesjes boeken. Kom maar door met die fijne ervaringen.
Je hond in een situatie dwingen, waarin hij heel veel stress ervaart, gaat niet bijdragen aan een fijn gevoel en positieve ervaringen. Dan went hij er vanzelf wel aan, is ook helemaal niet van toepassing. Je hond went er niet aan dan. Hij ervaart nog meer angst en stress en heeft ook nog eens niemand die hem helpt. Dat is niet wat je wilt.
Ik was niet binnen een dag hondengedragsdeskundige, dat heb ik in veel verschillende stappen geleerd. En de chachacha kon ik ook niet binnen een half uur 😉 Zullen we onze honden dan ook de tijd gunnen om het in haalbare stappen te leren en mogen ervaren? Zonder ze gelijk in het diepe te gooien.
5. Gun je angstige hond de tijd
Er is geen quick fix om je hond minder angstig te laten worden. Dit kost tijd. Gun je hond en jezelf ook die tijd. Ga samen in die kleine haalbare stappen bezig.
Weet je niet goed hoe je dit aan zou kunnen pakken, schakel dan hulp in van een hondengedragsdeskundige. Het kan ontzettend fijn zijn als iemand even mee kijkt, naar welke stappen je het beste zou kunnen nemen en waar je nou precies op moet letten bij je hond.
Hou een soort van kort dagboekje bij. Waar zijn jij en je hond begonnen en waar staan jullie nu? Soms zijn de stapjes zo klein en vergeet je wel eens dat je eigenlijk al best veel vooruitgang geboekt hebt samen. Als je terug kunt lezen hoe het in het begin was, kan je juist heel mooi de vooruitgang zien. Helemaal op de momenten dat je het misschien zelf ook even wat zwaarder hebt. Honden die angstig zijn, kunnen een heel mooi leven hebben. En daar kunnen wij ze heel goed bij helpen.
Vier al jullie stappen samen. Of ze nou groot of klein zijn! Iedere stap is er één en ook echt iedere stap is belangrijk in zo’n proces.
Kom je er niet uit, neem gerust contact met me op, voor een vrijblijvende video belafspraak. Dan kunnen we samen kijken of mijn begeleiding aansluit bij jou en je hond.
💜 Janine
Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding
Gespecialiseerd in:
- Buitenlandse honden en herplaatsers
- Angstige honden
- Honden met trauma

Wat een mooie blog, past helemaal bij mij hond Aya
Dank je! En een lekkere kriebel voor Aya