De feestdagen komen er aan en daarmee ook veel vragen over hoe je dat het beste aan kunt pakken met je hond. Sint-Maarten, Halloween, Sinterklaas, Kerst en oud & nieuw. Het kan niet op in deze tijd.

Een gezellige en tegelijk drukke periode. Ook onze honden gaan hier in mee. De deurbel kan vaker gaan, er komen meer mensen over de vloer, misschien zelfs wel pieten of sinterklaas. ( En ze strooien niet eens hondensnoepjes in het rond )

De kinderen in huis ervaren dit ook allemaal op hun eigen manier. Misschien wel spanning om het sinterklaasjournaal of zijn ze drukker door de spanning die alles toch een beetje mee kan brengen.

Er wordt al vuurwerk afgestoken, dingen in huis worden veranderd, alles in kerstsfeer. ( Ballen waar niet eens mee gespeeld mag worden šŸ˜‰ ) Rond de feestdagen is ons ritme vaak net ook wat anders dan normaal en doen we andere dingen.

Iedere hond reageert hier anders op. De ene hond kan beter met de veranderingen dealen dan de ander. Sommige honden ervaren veel stress rond deze periode.

Een tijd waar ontzettend veel gebeurd voor onze honden. Een tijd waar we wat mij betreft ook stil mogen staan bij hoe we dit zo fijn mogelijk voor onze honden vriendjes kunnen houden. Daarom wat feest tips voor jullie:

Adoptiehond

 • Feestplanning voor je hond? Yes, please! Breng van te voren in kaart wat er gaat gebeuren, waar je hond moeite mee zou kunnen hebben en hoe je hem daar het beste bij kunt helpen en begeleiden.

 • Wie wordt de partymanager van je hond? Wijs 1 iemand aan die zorgt dat de hond ook leuke feestdagen heeft. Die de hond helpt, stuurt en er voor hem is. Dit zorgt voor zowel jullie als je hond voor duidelijkheid en rust. Gaat iedereen zich er mee bemoeien, dan word het een stuk onduidelijker en dit voorkomt bijvoorbeeld de gedachte dat iemand anders het wel zal hebben gedaan.

 • Heeft je hond moeite met veranderingen? Help hem, doe dingen in kleine stapjes en gun het wat tijd. Bouw je de halve woonkamer om voor het kerstdiner? Wat doe je dan met je hond? Kijk naar wat voor je hond dan heel fijn zou zijn. Hou je hem er bij, of vind hij het juist fijner en rustiger om even in een andere ruimte te zijn bijvoorbeeld?

 • Komen er kinderen over de vloer of heb je zelf kinderen? Zorg dat je een activiteit hebt voorbereid die zowel voor je hond als de kinderen leuk blijft. Maak duidelijke hond-kind afspraken. Wil je hond wel of geen contact met de kinderen, wanneer mogen ze iets met de hond doen en wanneer moeten ze de hond met rust laten? Bedenk dit allemaal van te voren en leg dingen klaar, zodat je niet op het moment zelf nog van alles uit de kast moet halen of ziet dat het voor je hond helemaal geen feestje blijkt te worden.

 • Zorg dat je ook het verlanglijstje van je hond geshopt hebt en klaar hebt liggen. Iets te kauwen, een lickimat voor tijdens het eten of een gevulde kong bijvoobeeld. Waar maak je jouw hond blij mee?

 • Safe place! Waar kan je hond zich veilig en ongestoord terugtrekken. Lekker liggen chillen als hij dat nodig is en ook zijn rust kan pakken.

 • Hou zoveel als mogelijk vast aan de structuur die je hond gewend is. Dit geeft houvast als het even wat anders loopt dan normaal, is voorspelbaar, geeft duidelijkheid en minder stress.

 • Is je hond bang voor vuurwerk, bereid alles goed voor voor de komende tijd. Waar ga je lopen, heeft je hond ondersteuning nodig op welke manier dan ook, laat je hond niet los lopen, hou hem aangelijnd. Wat ga je richting oud & nieuw aanbieden om je hond te helpen? Hoe ga je de dag door komen als je hond niet naar buiten wil, heeft hij een andere optie om bijvoorbeeld wel even te kunnen plassen en wat doe je om 00:00 uur? Als al het vuurwerk wordt afgestoken.

💜 Janine

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

 • Gespecialiseerd in buitenlandse honden en herplaatsers
 • Hond en gezin
 • Begeleiding bij angst voor honden
 • Individuele uitlaatservice Deventer en Diepenveen

Loop je tegen problemen aan met je hond en wil je graag even een hondenprofessional die met jullie mee kijkt? Kijk dan hier: https://janine-honden.nl/een-probleempje/

Net die hele leuke buitenlandse hond of herplaatser geadopteerd? Kijk dan hier: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/

Kleine hond en kind