Mijn hond trekt aan de lijn … Een onderwerp waar ik veel vragen over krijg. Hoe kan je dat nou veranderen? Ik kan me heel goed voorstellen dat het niet fijn is wanneer je schouder bijna uit de kom wordt getrokken als je met je hond aan het wandelen bent, er constant spanning op de lijn staat en jullie beide eigenlijk niet samen ontspannen kunnen wandelen. Want het is zowel voor jezelf niet relaxt, maar ook voor je hond is het geen ontspannen wandeling. En we maken nogal wat wandelingen met onze honden. Des te belangrijker dat het ook leuk is.
Waarom trekt je hond aan de lijn?
Allereerst is het belangrijk om te kijken waarom je hond nou eigenlijk zo trekt. Dit kan namelijk verschillende redenen hebben:
- Je hond ervaart stress
- Er speelt ongemak of pijn bij je hond
- Je hond is overprikkeld
- Onderprikkeling, je hond kan zijn energie niet kwijt
- Je hond snapt niet precies wat de bedoeling is, tijdens het aan de lijn lopen
- Je hond heeft een traumatische ervaring gehad, tijdens het wandelen
- Jachtinstinct, je hond heeft een bepaalde geur in zijn neus
- Je hond loopt aan een te korte lijn
Wanneer je weet wat de reden is van het trekgedrag van je hond. Dan kan je gaan kijken naar welke oplossing er passend is. Een hond die pijn heeft, is een andere oplossing nodig, dan een hond die overprikkeld is.
Bij de reden van het trekken aan de lijn … zie ik met grote regelmaat ook nog wat anders … Want wij vinden het niet heel erg fijn als onze hond aan de riem trekt, maar hoe vaak trek jij zelf eigenlijk aan de lijn? Om je hond te sturen, of terug te trekken?

Trek jij of trek ik?
En dat is heel menselijk hoor 🙂 Ik heb ook wel eens aan de lijn getrokken van mijn honden. Wij zijn als mensen, soms bijna onbewust, automatisch de riem gaan gebruiken om onze hond te sturen. En wat gebeurt er bij veel honden, op het moment dat wij aan de lijn trekken? Jup, ze gaan in de ankers of trekken terug. Let er maar eens op.
Een tip van mij is dan ook:
Vervang het trekken en het sjorren aan de lijn eens door communicatie. Praat met je hond. Een ‘kom maar bij me’, werkt een stuk beter en relaxter, dan een trekwedstrijdje. Gun je hond dan ook even de tijd om bij je te komen. Want honden zijn tijdens de wandeling ook druk met alle geurtjes en geluiden om zich heen. Het is niet haalbaar om te verwachten dat je hond binnen een seconde bij je staat. Dat is ook even tijd nodig om te bezinken, dat jij wat aan je hond vraagt. Terwijl je hond net een meer dan fantastisch geurtje aan het besnuffelen is. Zorg ook er ook voor, dat de lijn dan ontspannen is.
Straf je hond niet
Daarnaast is het heel belangrijk om je hond niet te straffen. Ook al lijkt het misschien wel zo, maar je hond doet dit ook niet expres of om je te treiteren. Eigenlijk is hij hulp van jou nodig … hij ziet zelf even geen andere oplossing, dan in die lijn gaan hangen. Wij als eigenaren kunnen onze honden dan heel goed helpen met andere opties aanbieden. Waar jullie beide blij van worden. Én die voor meer ontspanning zorgen.
Wat kan je wel doen voor een ontspannen wandeling
- Zorg eerst voor meer rust tijdens de wandeling. Ga er samen met je hond op uit, in een gebied waar minder prikkels zijn
- Haal de snelheid eens uit de wandeling en ga samen 1 plek ontdekken, i.p.v. kilometers maken
- Help je hond in situatie die hij moeilijk vindt, neem wat meer afstand, laat hem achter of bij jou schuilen / steun zoeken. Loop in een boogje om prikkels heen. Wist je dat in een boogje lopen, eigenlijk heel natuurlijk gedrag is van onze honden? Dit zie je heel vaak als de hond los loopt. Hoe minder leuk de prikkel, des te groter de boog is die een hond maakt. In onze maatschappij moeten we onze honden wel aan de riem uitlaten. Die riem zorgt er wel voor, dat honden niet altijd hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Hun opties zijn zo ver, als de riem lang is en hangen van de flexibiliteit van hun humans af. Zou mijn hond niet willen kennis maken met een andere hond en ik blijf staan. Dan is mijn hond gedwongen om in die situatie te blijven en zal hij bijvoorbeeld eerder kunnen blaffen, grommen, uitvallen naar die andere partij, omdat hij geen andere optie heeft om zijn grens aan te geven.
- Leer om je hond op jou te laten focussen. Wandel echt samen, (dus ook jouw aandacht is bij je hond), in plaats van dat je hond focust op alle prikkels om jullie heen en totaal niet bezig is met jou
- Zorg voor een goede balans tussen rust en activiteiten
- Zorg voor goed passend wandelmateriaal. Een goed zittend tuig, een lijn die die goede lengte heeft, zodat je hond ook lekker zijn honden ding kan doen tijdens de wandeling en zich veilig bij jou voelt
- Versterk jullie onderlinge band samen. Een betere verbinding en een goede band, zorgen voor meer ontspanning en meer plezier samen
- Zorg dat je hond goed in zijn vel zit. Een goede gezondheid is heel belangrijk.
- Laat je hond zelf eens keuzes maken tijdens de wandeling. Wel veilig uiteraard. Wij bepalen al zo ontzettend veel voor onze honden. Hoe zou jij je voelen als je nergens invloed op hebt? Je hond keuzes laten maken geeft een gevoel van controle en is erg goed voor het zelfvertrouwen van je hond
- Daarnaast gaat het bij een wandeling om samen plezier te hebben. Een hond hoeft niet de hele wandeling strak naast je te lopen. Laat hem lekker zijn neus volgen, geurtjes snuffelen, luisteren naar de omgeving, kijken wat er om hem heen gebeurt.
Succes!
❤ Janine
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, afgestemd op jullie situatie
Gespecialiseerd in:
- Buitenlandse honden en herplaatsers
- Angstige honden
- Honden met trauma
Recente reacties