Blijf! Stop! Wacht! Hier!

Daar loop je dan samen met je hond. Lekker aan de wandel en je wilt dat je hond stopt, voordat jullie gaan oversteken… En hup, daar staat hij dan, toch opeens al op de weg.

Herkenbaar? Check! Zo heb ik namelijk ook wel eens gestaan met mijn honden. Sta je te sjorren om hem alsnog weer op de stoep te krijgen 😉

Waarom luistert mijn hond niet?

Wist je dat honden een bepaalde tijd nodig zijn, om te verwerken wat wij van ze vragen? En die tijd is vaak langer, dan wat ze op dat moment geven.

Hoe vaak zeg je bijvoorbeeld stop, op het moment dat je hond eigenlijk al stil had moeten staan en hoe haalbaar is dat voor je hond?

Wil je dat je hond stopt voor de stoep of een verkeerslicht? Geef dit dan al aan op het moment dat je richting die plek loopt. Dan heeft je hond ook de kans om te verwerken wat je van hem vraagt én is het ook haalbaar om op tijd te stoppen. Want je hond is ondertussen ook bezig met bijvoorbeeld de geurtjes en geluiden om hem heen.

Het betekend niet dat je hond niet wil luisteren. Maar kan hij op dat moment ook luisteren? Zijn aandacht kan ergens anders bij zijn en dan duurt het even voordat hij de focus weer heeft bij wat jij aan geeft. En dat is helemaal niet erg. Want dat is het leven. Je hond kan niet constant de focus bij jou hebben. Er gebeurt ook heel veel in de wereld om hem heen. Wij kunnen daar wel heel goed op in spelen en rekening mee houden, door net even iets eerder het contact met onze hond te maken.

Afgelopen week kwam het bij 2 sessies langs en het was zo mooi om te zien wat er gebeurde toen we net wat eerder naar de hond communiceerden. Niet alleen ging het zonder gesjor, de hond bleek prima te kunnen luisteren :-). Er was gelijk ook heel mooi contact tussen hond en mens. De hond keek ook heel mooi op om contact te maken.

Kijk er eens naar tijdens jullie wandeling. En heel veel plezier met uitproberen!

Ontspannen wandelen met je hond

Nog meer redenen waarom je hond niet luistert

Jaaa, er kunnen nog meer redenen zijn waarom je hond niet luistert naar je en daar neem ik je graag in mee …

Je hond heeft al zoveel prikkels gehad, dat luisteren even niet meer lukt

Zodra je de deur uit stapt met je hond, komen er verschillende prikkels op je hond af. Stel … er rent eerst een kat voor jou en je hond langs. Even verderop zijn ze de containers aan het legen. Er klinkt een knal, de buurhond valt uit richting jullie en jullie komen nog 2 andere honden tegen. Afhankelijk van wat je hond aan kan qua prikkels (dit verschilt namelijk per hond), kan het zijn dat na een aantal prikkels je hond begint vol te raken van alles wat jullie tegen komen. En ga maar bij jezelf na … als je vol zit, dan zit je vol 😉 En kan je er nog maar weinig bij hebben. Dat geldt qua prikkels, maar dan wordt het ook moeilijker om nog te luisteren. En dan ook nog uit voeren wat er van je verwacht wordt. Merk je dat je hond begint vol te raken, dan is het tijd om naar huis te gaan en in de relaxstand te gaan. Lekker alle prikkels verwerken en bijkomen.

Je hond begrijpt niet wat de bedoeling is

Dit kan eigenlijk door verschillende dingen komen. Allereerst, wanneer een bepaald woord / commando niet goed aangeleerd is of misschien wel helemaal niet aangeleerd, dan lijkt het misschien wel of je hond bananen in zijn oren heeft, maar hij snapt helemaal niet wat er op dat moment van hem verwacht word. Dan is het aan ons, om te kijken of wij wel duidelijk zijn naar onze hond, wat we vragen van onze hond en hoe we dit brengen naar onze hond. Honden leren ook context gebonden. Heb jij iets bijvoorbeeld alleen maar op cursus met je hond geoefend, dan betekend dat niet automatisch dat je hond buiten tijdens de wandeling, of in huis ook snapt wat dan de bedoeling is. Je zult het in verschillende situaties met je hond mogen oefenen. Daarnaast is timing ook een heel belangrijk ding. Zit je hond net te plassen en jij zegt volg, dan is het voor je hond op dat moment niet haalbaar om dat ook gelijk uit te voeren. En tja … verbinding. Ben jij met totaal andere dingen bezig tijdens de wandeling, dan zul je zien dat je hond ook veel meer zijn eigen gang zal gaan.

Blijf samenwerken met je hond

Samenwerken met je hond doe je niet voor een half jaar of alleen tijdens die ene cursus. Samenwerken met je hond doe je eigenlijk voor altijd. Iedere dag weer mag je je hond begeleiden bij de dingen die op jullie pad komen. Hoe die begeleiding er uit ziet, zal per hond verschillen. Want iedere hond heeft zijn eigen karakter, rugzak, leeftijd, ervaringen en dingen die hij wel of niet spannend vind. Dat kan zelfs ook per dag verschillen. Wij hebben ook wel eens onze dag niet 😉 Dat kan een hond ook hebben.

Soms gebeurd het dat we die begeleiding, iets trainen of het belonen na een bepaalde tijd even loslaten. Luistert je hond niet goed? Kijk dan eens of er wat in de begeleiding is verandert de afgelopen tijd. Of er is misschien iets anders gebeurt? Een minder leuke ervaring, de puberteit bij je hond of misschien komt er wel wat pijn of ongemak om de hoek kijken.

Kijk naar wat je hond van jou nodig is en ga samen weer in kleine stappen aan de slag. Help je hond in de situaties die voor hem lastig zijn. Het hoeft niet gelijk in grote sprongen. Bouw het samen lekker rustig aan weer op. Juist die kleine stappen zijn zo belangrijk. Lukt het niet? Dan is de stap misschien nog net even te groot en kijk hoe je die in iets kleinere stapjes kunt onderverdelen, zodat jullie samen weer met veel plezier die succesjes mogen ervaren.

💜 Janine

Hondengedragsdeskundige / coach voor mens en hond

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond vanuit plezier en verbinding

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma