Er gaan heel veel verschillende verhalen rond over kinderen en honden samen. Ik hoor ze bij de gezinnen met honden die ik begeleid en ook zo in gesprekken over kind en hond komen ze regelmatig langs. Een deel van de verhalen klopt, maar er zijn ook heel veel fabels die rond gaan. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet. Want wat klopt nu wel en wat niet?
De eerste die ik nog heel vaak hoor:
Geef je hond een poepluier van de baby, zodat hij kan wennen als de baby er net is
Deze kwam ik vorige week nog tegen bij een opa en oma in spé, die ik begeleid met hun hond. Iemand had ze dit als tip gegeven voor hun kleinkind die op komst is. Dit is een fabel en zou ik ook echt afraden. Want het enige dat je hond hier van leert, is dat hij iets moet met de luier van de baby. Niet heel handig als je de kleine wilt verschonen en de hond ook iets met de luier wil, of wanneer de kleine aan het rond kruipen is en net een poepluier heeft. Dat je hond dan achter die poepluier aan gaat of er zelfs wat anders mee gaat doen. Je zou bijvoorbeeld wel kleding met de geur van de baby mee kunnen nemen naar je hond, zodat hij alvast rustig kan snuffelen en wennen aan de geur.
Als je hond gromt, moet je dit nooit bestraffen
Dit is een feit en heel erg goed dat je je hond niet bestraft als hij gromt. Waarom? Je hond geeft met zijn grom een grens aan. Hij laat weten dat hij de situatie niet prettig vind, zich niet op z’n gemak voelt of misschien wel pijn heeft. Belangrijk om op dat moment je hond uit de situatie te halen en te kijken naar wat er aan de hand was en hier actie op te ondernemen. Wat kan je anders doen om deze situatie te voorkomen of schakel hulp in als je er niet uit komt. Wat zou er gebeuren als je het grommen wel gaat afstraffen? Je hond ervaart dan dat het niet meer mag en moet eigenlijk op een andere manier zijn grens aan gaan geven. Dan zou hij dus zomaar de volgende keer kunnen bijten. Want grommen mocht niet meer. En dat is het laatste wat we willen. Een hond gromt nooit zomaar voor niks.
Mijn hond zal nooit problemen krijgen met onze eigen kinderen, omdat hij hun beschouwt als eigen gezinsleden
Dit is een fabel. Want je hond kan ook wel eens bepaalde dingen van je eigen kinderen niet leuk vinden. Het is dus altijd goed om te kijken naar welke signalen je hond laat zien en of hij wel blij wordt van bepaalde situaties. Het kan ook zijn dat je hond eens een minder leuke ervaring met een kind heeft gehad en dat er daardoor meer stress of spanning ontstaat. En sommige honden zijn geen kinderen gewend geweest en moeten eerst nog wennen aan de nieuwe situatie. Je kan er dus nooit van uit gaan dat je hond alles maar ok vind van je eigen kinderen. Je hond is ook een levend wezen, die dingen minder fijn vind of z’n dag eens niet heeft.
Kinderen mogen niet in de bench of de mand van de hond komen
Check! Dit is een feit. Voor honden is het belangrijk dat ze een plek hebben waar ze ongestoord kunnen slapen of zich terug kunnen trekken. Waarvan ze zeker weten dat er niet steeds iemand bij ze komt. Hoe zou je het zelf vinden wanneer er steeds iemand over je bed loopt, in je gezicht prikt, terwijl je slaapt of je constant wakker maakt? Die veilige plek kan ook heel fijn zijn wanneer er vriendjes of vriendinnetjes van je kind komen spelen. Even aan de drukte ontsnappen. Soms is het goed om je hond even een handje te helpen in die situaties als ze stress ervaren en het even niet meer weten. Niet iedere hond stapt dan uit zichzelf uit de situatie. En dan heb je ook nog de onoverzichtelijke momenten. Wanneer je alleen thuis bent, je eten moet koken, de kleine huilt en misschien zelf wel heel nodig naar de wc moet. Zorg dat je hond dan lekker op z’n veilige plek zit, zodat je zeker weet dat er niks kan gebeuren op dat moment.
Kinderen moeten gewoon het voer van de hond kunnen afpakken
Dit is een fabel. Hoe zou jij het vinden als je eten constant van je af wordt gepakt? Dan ga je er steeds beter op letten. Sommige honden vinden dit lastig en gaan dan hun eten of botjes alleen maar meer verdedigen. Ook een hond mag er van uitgaan dat hij gewoon rustig en ongestoord kan eten. Zorg er ook voor dat dit mogelijk is wanneer er kinderen in de buurt zijn.
Laat kind en hond nooit alleen samen
Dit is een feit. Kinderen zijn nog aan het ontdekken en kunnen dingen uitproberen op het moment dat jij er niet bij bent. Iedere hond kan bijten en helemaal als hij in een situatie komt die niet fijn is, misschien wel pijn of ongemak geeft of waarbij hij in het nauw wordt gedrongen. Veiligheid eerst! Besef je wel dat bij 95 % van de incidenten tussen hond en kind, er een ouder / verzorger / volwassene op nog geen meter afstand aanwezig was. Het is dus eigenlijk nog belangrijker om de signalen van je hond te begrijpen en zo te kunnen zien wat er gebeurt op het moment, zodat je op tijd in kunt grijpen.
mijn hond wordt dominant als hij ook op de bank mag
Fabeltjesland mag deze ook heen 😉 Wist je dat honden helemaal niet bezig zijn met dominantie of de baas over ons proberen te zijn? Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren. Ze proberen grip te krijgen op de situatie waar ze op dat moment in zitten en in in hun eigen taal aan te geven of ze iets wel of niet fijn vinden op dat moment. Het is wel belangrijk om wat regels over de bank te maken om duidelijkheid te scheppen voor zowel je hond als je kind. Want je wilt bijvoorbeeld niet dat de kinderen constant over de hond heen kruipen.
We hebben hondentraining gevolgd, dus mijn hond kan met alle kinderen
Dit is ook een fabeltje. Honden zijn levende wezens die ook hun eigen grenzen hebben. Het is belangrijk dat je als eigenaar aan je hond kunt zien wanneer hij zich niet goed voelt of iets niet fijn vind. Wanneer je die signalen herkent, weet je op welke momenten er actie moet worden ondernomen of dat je bepaalde situaties tussen hond en kind moet gaan ombuigen, zodat je voorkomt dat er stress of spanning begint op te lopen. Aan ons als eigenaren de taak om ook de grenzen van onze hond te bewaken. Besef je dat voor veel honden kinderen ook onvoorspelbaar zijn. Ze kunnen opeens gaan rennen, schreeuwen, springen, huilen, op de hond af rennen. Dan is een situatie moeilijk in te schatten voor de hond en dat kan stress geven.
Geef je placenta aan je hond
En ja, deze valt ook in de categorie bakerpraatjes. Of je je hond nou een broodje knakworst of de placenta geeft. Voor de hond maakt dit geen verschil. Je hond legt niet de link tussen de placenta en je pasgeboren kindje.
Als ik de baby in de mand van mijn hond leg, krijgen ze een goede band samen
Dit zou ik eigenlijk gelijk afraden. Ik hoor het nog regelmatig en op internet zijn er ook heel veel filmpjes te vinden, waarbij het op het eerste oog misschien heel schattig en leuk er uit ziet.
Voor de hond is het belangrijk dat zijn eigen mand of bench een veilige plek is om ongestoord zich terug te kunnen trekken en lekker relaxt te slapen. En dan ligt daar opeens een baby in. Dan kan vanuit de hond gezien, die veilige plek opeens een stuk minder fijn zijn.
Daarnaast wil je ook voorkomen dat je hond misschien per ongeluk de baby pijn doet, als hij bijvoorbeeld gaat verliggen of misschien net met een nagel tegen de baby aan komt. Andersom wil je ook niet dat je hond opeens schrikt van de baby als de baby begint te huilen of een andere minder leuke ervaring op doet.
💜 Janine
Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding
Gespecialiseerd in:
- Buitenlandse honden en herplaatsers
- Angstige honden
- Honden met trauma
Ben je net zwanger en hebben jullie al een hond in huis. Hoe zorg je dan voor die goede start tussen je hond en jullie baby?: https://janine-honden.nl/hond-en-gezin/zwanger-hond/
Kinderen en honden die de beste maatjes zijn met elkaar. Het lijkt zo leuk en de realiteit is toch regelmatig wel anders. Wat doe je dan: https://janine-honden.nl/hond-en-gezin/kind-hond-begeleiding/
Recente reacties