December is voor veel honden en hun humans niet een heel relaxte maand. Er word al veel vuurwerk afgestoken en dat kan voor veel stress zorgen. Voor onze honden, maar ook voor ons.

  • Het kan zijn dat je hond bijna of zelfs helemaal niet meer mee de straat op durft om te gaan wandelen
  • Dat je hond minder goed zijn rust kan vinden of alerter is, omdat er steeds vuurwerk word afgestoken
  • Je hond een terugval krijgt in zijn gedrag of training
  • Je hond in paniek raakt en probeert te vluchten
  • Er lichamelijk ongemak bij je hond komt, door de stress

En zo kan het het dus best een impact hebben op jullie samen. Het is niet leuk om je hond zo te zien. Wat kunnen we doen om onze lieve honden deze decembermaand door te helpen?

tips om je hond te helpen tijdens de vuurwerkperiode

1. Steun je hond

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je hond te steunen. Er wordt namelijk nog heel vaak gezegd dat je je hond moet negeren, omdat je anders de angst erger zou maken. Dit klopt dus niet. Angst is een emotie. Die kan je niet belonen. Stel je voor dat je aan een ravijn staat met alleen een touwladder naar de overkant. Hoe fijn is het dan dat iemand je bij de de hand pakt en naar de overkant toe helpt? ( Of een veilige taxi belt šŸ˜‰ ). Stel dat iemand je zo de touwladder op zou duwen en je aan je lot over laat? Want het is niet eng ….. Dit maakt een heel groot verschil. Dus lekker steunen je hond, zodat hij op jou terug kan vallen en op jou kan vertrouwen.

2. Zorg voor een veilige plek

Sommige honden vinden het heel erg fijn om te kunnen schuilen op een veilige plek. Dit kan bijvoorbeeld in een bench zijn, met een kleed er over heen. Een lekker plekje achter de bank of in een hoek. Onderin een kast of zelfs op de wc of in de douche. Dit kan heel verschillend per hond zijn, dus kijk echt even naar wat jou hond het liefst doet. Voor sommige honden kan dat ook samen met jou op de bank zijn. Zorg dat die opties er zijn, helemaal richting oud en nieuw en dat ze veilig zijn voor je hond.

3. hou je hond aangelijnd

Of zelfs dubbel aangelijnd. Safety first! Je wilt niet dat je hond schrikt van vuurwerk, want ja, het komt altijd onverwachts en dan de benen neemt. Waarheen dan ook. Ieder jaar weer zijn er rond december veel honden die vermist raken. Gok het er niet op, maar voorkom dat dit kan gebeuren. Het is je ergste nachtmerrie dat je hond weg rent en je hem niet weer kunt vinden. Laat staan dat hij dan de dag of nacht alleen ergens op een vreemde plek moet doorbrengen, terwijl jij druk op zoek bent.

4. Pas je wandelingen aan

Is je hond niet meer ontspannen buiten, pas je wandelingen dan aan. Wandel op plekken die nog wel rustig zijn of doe alleen nog korte wandelingen of gebruik bijvoorbeeld je tuin. Je doet je hond hier echt niks tekort mee, sterker nog, je kan je hond niet blijer maken. En zijn energie dan? Het is belangrijk dat je hond zijn energie op een ontspannen manier kwijt kan raken. Een wandeling vol met stress, zorgt alleen maar voor meer stress en dat wil je juist voorkomen. Zorg dat je hond op een andere, leuke manier zijn energie kwijt kan raken, door bijvoorbeeld wat zoekspelletjes, een snuffelparcours of hersenwerkjes.

5. Ontspanning

Is de spanning even opgelopen? Zorg dan dat je hond ook weer wat stress kwijt kan raken. Kauwen kan bijvoorbeeld stress verlagend helpen. Even flink shoppen en een goede voorraad kauwsnacks aan leggen voor de komende tijd. Ook een lickimat kan je daar heel goed voor inzetten met wat lekkers er op of een snuffelmat. Kijk even goed naar wat bij jou hond past. Waar kan hij lekker van ontspannen?

6. ondersteuning

Je hond ondersteuning aanbieden kan op verschillende manieren. Ik wil hierbij wel benadrukken dat het verstandig is om qua medicatie en verschillende andere ondersteunende middelen even iemand te raadplegen die daar echt verstand van heeft. Ook bij homeopathische middelen. Niet iedere hond reageert overal even goed op en niet alles mag in combinatie met elkaar gegeven worden. Met de goede middelen kan je net even de randjes er af halen voor je hond, zodat het iets beter behapbaar word. Belangrijk is dat je nooit Vetranquil geeft aan je hond. Dit middel zorgt er voor dat de spieren verslappen en je hond gevoeliger word voor de geluiden. Kort door de bocht, je hoort iets heel goed, bent bang en kan door de spierverslapper niet reageren zoals je wilt. Dat is pas reden voor paniek. Een thundershirt is ook nog een optie om te gebruiken. Dit geeft op het lichaam een bepaalde druk die als rustgevend ervaren kan worden. Net als bijvoorbeeld bij het inbakeren van een baby.

7. Doe ramen en gordijnen dicht

Door ramen en gordijnen dicht te doen, scherm je de prikkels van buiten af. Je kunt de televisie of radio aan zetten, zodat de geluiden ook minder hard binnen komen. Rustgevende muziek opzetten, kan ook voor veel honden fijn zijn. Daar zijn online ook afspeellijsten voor te vinden.

💜 Janine

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond vanuit plezier en verbinding

  • Gespecialiseerd in buitenlandse honden en herplaatsers
  • Hond en gezin
  • Begeleiding bij angst voor honden
  • Individuele uitlaatservice

Loop je tegen gedragsproblemen aan met je hond en zou je het fijn vinden als ik even met jullie mee kijk naar de reden van het gedrag en hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Kijk dan eens hier: https://janine-honden.nl/een-probleempje/

Speciaal voor buitenlandse honden en herplaatsers die net hun nieuwe huisje hebben gevonden: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/