Je wilt een buitenlandse hond een nieuw huisje geven.

Maar waar let je dan op? Er zijn heel veel stichtingen en verschillende werkwijzes.

Buitenlandse Hond InZicht heeft alles mooi op een rijtje gezet met duidelijke tips voor je zoektocht naar een buitenlandse hond:

Wanneer kun je ‘veilig’ met een herplaatsende organisatie in zee en waar moet je allemaal op letten:

Geregistreerd bij KVK?

Als organisatie ben je als eerste verplicht je te registreren als stichting bij de Kamer van Koophandel. Je bent immers als stichting een bedrijf.

Is er een website?

Wij vinden dat een stichting in bezit moet zijn van een website. Hierop is het namelijk mogelijk alle informatie te plaatsen die van belang is om een goed beeld te krijgen van hun werkwijze. Wanneer een herplaatsende partij alleen een facebookpagina heeft is dat voor ons onvoldoende.

Wat staat er allemaal op de website?

Kijk goed naar alle informatie die op de website staat. Een aantal zaken vinden we van groot belang, ook al lijken ze in eerste instantie niets te maken te hebben met de honden. Hieronder een aantal voorbeelden:

Hoe ziet hun adoptieprogramma er uit?

Staan er veel honden ter adoptie? Alleen in het buitenland of ook in Nederland? Kun je de adoptieprocedure terug vinden op de website?

Team / bestuur / contact

Is het duidelijk wie er in het bestuur zit? Want dat zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de stichting. Met welke vrijwilligers ben je in contact? Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er contactgegevens staan op de website, zodat je weet hoe je ze kunt bereiken.

Verslaglegging en missie

Zijn er gegevens te vinden met betrekking tot de financiële verslaglegging? Want als er om donaties gevraagd wordt, is het niet meer dan normaal dat er ook wordt aangegeven waar deze aan worden besteed. Is de stichting ook een ANBI? Check dit ook in de database van de belastingdienst. Wat zeggen ze dat ze doen en wat laten ze zien? Past dat bij jou? Voelt dat goed of geeft het twijfel?

Informatie adoptieprocedure:

Staat er uitgebreide informatie op de website van de stichting over de adoptieprocedure?

Staat er een adoptieprocedure op de website?

Lees goed wat er over het adopteren van een hond staat, hoe gaat het in zijn werk en kun jij je vinden in dat wat er staat? Staat het niet op de website? Vraag deze dan eerst op voor dat je verder gaat met deze stichting.

Zie je welke honden er ter adoptie staan?

Kun je ook goed zien welke honden er al in Nederland aanwezig zijn? Of staan er alleen maar honden ter adoptie die nog in het buitenland zitten? Werkt de stichting met opvanggezinnen? Dat heeft sterk onze voorkeur.

Hoeveel honden?

Hoeveel honden staan er op de website? Bij grote aantallen kun je je afvragen in hoeverre de nazorg wordt gegarandeerd. Vraag dat vooral na bij de stichting.

Bekijk de beschrijvingen

Hoe beschrijft de organisatie de honden? Is het een eerlijke beschrijving? Is het wellicht wat emotioneel waardoor het risico op impulsbeslissingen groter wordt?

Beeld vormen

Kun je na het lezen van de tekst en het zien van foto’s / filmpjes een goed beeld vormen van de hond die ter adoptie staat. Past deze in jouw situatie? Denk jij dat je kunt bieden wat de hond nodig heeft?

Belangrijke tip!

Denk echt goed na over je eigen wensen en grenzen en wat voor hond daar in past. Dat maakt de kans op een succesvolle match een stuk groter.

Benodigde documenten

Wat heeft de hond nodig aan papieren om de grenzen over te komen en in Nederland te kunnen wonen

Paspoort

Honden die geïmporteerd worden moeten in het bezit zijn van een paspoort. In dit paspoort horen alle gegevens te staan die betrekking hebben op de desbetreffende hond. Hieronder de belangrijkste gegevens op een rij.

Algemene gegevens

De naam van de hond, evt. ras, geslacht, (geschatte) geboortedatum, kleur en andere specifieke kenmerken. Daarnaast het chipnummer, wanneer deze is gezet en op welke plek. Herkomst en de gegevens van de organisatie.

Vaccinaties

Het belangrijkste is de rabiës vaccinatie. Wanneer is deze gezet en is deze nog geldig? Let op: Wettelijk gezien moet eerst de chip en pas daarna de rabiës vaccinatie gezet worden. Die volgorde is van belang! Staan er ook andere entingen in het boekje? Overleg bij twijfel altijd met je eigen dierenarts.

Medische zaken

Indien van toepassing: wanneer is de hond gecastreerd / ontvlooid / ontwormd en zijn er andere bijzonderheden. Is de hond getest op veel voorkomende buitenlandse ziekten? Zoals hartworm, leishmania, etc.

Gezondheidsverklaring

Een hond dient in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring welke door de lokale dierenarts vlak voor vertrek is afgegeven. De verklaring dient te worden bewaard door de stichting.

Chipregistratie

De chip dient binnen 2 weken na aankomst te worden geregistreerd. Wanneer de hond bij een gastgezin verblijft dient de chip op die naam te worden gezet.

Adoptieprocedure

Wat is de ideale adoptieprocedure voor een hond? Wat maakt een match succesvol en hoe ga je om met de emoties die adoptie met zich mee brengt.

Intake

Je legt contact met de stichting naar aanleiding van jouw zoektocht. De intake is bij voorkeur telefonisch. Sommige stichtingen kiezen voor contact via e-mail. Wij hebben de voorkeur voor persoonlijk contact. Tijdens deze intake neem je samen met de stichting door wat jij te bieden hebt en of dat past bij de hond die jouw aandacht heeft getrokken.

Een ontmoeting met de hond

Na de intake volgt een ontmoeting met de hond. Deze hond zit in een gastgezin of in een Nederlands asiel. Wat voel je bij het ontmoeten van de hond. Heb je het idee dat de hond past in jouw leven? Kun je omgaan met eventuele uitdagingen? Je gaat zonder hond naar huis, zodat alle partijen er een nachtje over kunnen slapen.

Iedereen overtuigd?

Dan volgt er eerst een huisbezoek. Met dit huisbezoek krijgen alle betrokkenen het gevoel dat het klopt en dat het de juiste beslissing is.

Daadwerkelijke adoptie

En dan is het eindelijk zover, je mag de hond ophalen! Let op dat je de hond adopteert onder contract. Dat kan een koopcontract of een bruikleencontract zijn. Lees deze goed door voor je hem tekent! Je krijgt het paspoort mee, de hond is voorzien van een veiligheidstuig en een normale riem (geen flexriem), waarmee de hond veilig begeleid kan worden.

De eerste periode met je hond

In de eerste periode heb je mogelijk veel vragen, er zijn mooie tips te vinden op de website van Buitenlandse Hond Inzicht en hun facebookpagina. Als het goed is krijg je ook begeleiding vanuit de de stichting waar je je hond adopteert.

Belangrijke tip!

Wij hebben sterk de voorkeur voor het niet direct adopteren vanuit het buitenland, zeker bij beginnende buitenlandse hondeneigenaren. Want wat als het niet matcht na aankomst?! Dus kijk vooral naar honden die al in Nederland aanwezig zijn, een ontmoeting in levende lijve geeft veel informatie.

Nazorg

Direct na de adoptie volgt er, bij een betrouwbare organisatie, in de eerste periode nauw contact om te monitoren hoe het verloopt tussen jou en de hond. Wanneer het goed blijft gaan kan de contactfrequentie verlaagd worden. Een betrouwbare organisatie houdt op regelmatige basis contact met adoptanten gedurende het leven van je hond.

Chipregistratie

Het chipnummer wordt in overleg overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar na een afgesproken periode.

Gebruik materiaal

Gebruik de eerste periode een veiligheidstuig en vaste lijn. Wij adviseren ook het gebruik van een GPS tracker. Er is veel informatie te vinden over het veilig uitlaten van de buitenlandse hond. Neem geen onnodige risico´s! Hou de hond voorlopig aan de lijn. Loslopen kan pas wanneer jullie daar allebei klaar voor zijn en de hond niet bang is, goed luistert, op je vertrouwt en geen sterk jachtinstinct heeft.

Problemen met je hond?

Is de organisatie bereikbaar bij vragen over probleemgevend gedrag? Hebben ze een hondengedragsdeskundige in huis of helpen ze je bij het betalen van de rekening wanneer je al snel een gedragstherapeut in moet schakelen?

Hond vermist!

Het kan iedereen gebeuren, laat dat duidelijk zijn. Voorkomen is uiteraard het allerbeste, maar angstige honden kunnen in een onbewaakt ogenblik vluchten. Staat de organisatie klaar om je te helpen bij een vermissing? Helpen ze direct mee om de hond zo snel mogelijk weer thuis te krijgen?

Nazorg

In onze optiek dient de nazorg voor een hond levenslang te zijn! De organisatie blijft altijd medeverantwoordelijk, wat voor soort contract je ook tekent. Wij vinden het van groot belang dat er mee gezocht wordt naar oplossingen wanneer een hond niet langer bij zijn baasje kan blijven.

Belangrijke tip!

Er zijn dus twee soorten contracten.

  • Koopovereenkomst. De hond is van jou en de stichting onttrekt zich aan alle verplichtingen.
  • Bruikleenovereenkomst. De hond blijft van de stichting, wat er ook gebeurt.

Toch is het niet zo zwart / wit, een rechter zal kijken naar alle facetten bij een conflict. Zorg dat je alleen ondertekent waar je achter staat!

💜 Janine

Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma

Heb je net een hond uit het buitenland of een herplaatser geadopteerd? En wil je samen een goede start maken? Kijken dan eens hier: https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/

of

Samen de wereld in met je adoptiehond – Janine & Honden (janine-honden.nl)