Hoe kan je dat nou het beste aanpakken, je hond socialiseren?

Dit is een onderwerp dat eigenlijk in al mijn trajecten met honden wel langs komt op verschillende manieren:

  • Je hebt net een nieuwe hond in huis en wil graag weten hoe je de socialisatie met je hond het beste aan kunt pakken
  • Je leeft al langer samen met je hond en vraagt je af of de socialisatie wel helemaal goed is gegaan
  • Je loopt tegen probleem gevend gedrag aan met je hond
  • Je hebt net een buitenlandse hond of herplaatser geadopteerd en weet niet hoe de socialisatie van je hond is gegaan in de periode voor jullie en vraagt je af wat nu wel of juist niet handig is

Wat betekent je hond socialiseren eigenlijk?

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld en ik wil jullie heel graag mee nemen in mijn visie op je hond socialiseren. Er wordt regelmatig nog gezegd: “Neem je hond maar overal mee naar toe, zodat hij met zoveel mogelijk verschillende situaties kennis maakt. Dan went hij er wel aan”. “En het liefst gelijk in de eerste weken. Anders ben je te laat.”

In mijn ogen houdt het socialiseren van je hond heel veel meer in, dan je hond aan zoveel mogelijk prikkels bloot stellen. Allereerst vind ik het heel belangrijk om te kijken naar de volgende punten:

Is je hond toe aan socialiseren?

Wij kunnen wel heel leuk bepalen dat we gelijk, zodra de hond bij ons komt, gaan beginnen met socialiseren. Maar is je hond ook daadwerkelijk toe aan het ervaren van nieuwe prikkels? Veel honden zijn eerst namelijk de tijd nodig om even bij te komen van de verhuizing naar een nieuw huis. Tijd nodig om te wennen aan de mensen die daar wonen, de geurtjes en geluiden in en om het huis. Slaap nodig om dit allemaal te verwerken en tijd nodig om een band met jou op te bouwen. Buitenlandse honden hebben soms net een hele reis uit het buitenland er op zitten en zijn daar ook echt tijd voor nodig om dit allemaal eens te laten bezinken.

Wanneer een hond helemaal vol zit van die verhuizing, hoeveel ruimte denk je dat er dan is om gelijk allemaal nieuwe situaties aan te gaan? Eigenlijk is de hele wereld van je hond op dat moment verandert. Echt alles is op dat moment voor hem een nieuwe situatie. Dat is al een hele ervaring op zich. Mijn advies hier in, is dan ook om eerst even lekker de tijd te nemen, zodat je hond rustig kan wennen op zijn nieuwe plek, in zijn nieuwe omgeving en jij en je hond ook samen de tijd hebben om een band op te bouwen en aan elkaar te wennen. En om deze dan ook gelijk in te koppen: Nee, je bent dan absoluut niet te laat met de socialisatie. Je begint precies op het juiste moment, als je hond er ook aan toe is.

Hond kijkt naar baas

Voor welke ervaring gaan jij en je hond tijdens socialisatie?

Het klinkt heel makkelijk, je hond went er wel aan als je hem met zoveel mogelijk prikkels laat kennis maken. Wat ik hierin echt heel erg belangrijk vind is: Welke ervaring doen jij en je hond op dat moment op? Vind je hond, bijvoorbeeld mensen spannend of zelfs het contact met mensen niet leuk en schuif je hem dagelijks verplicht naar alle mensen in de buurt toe, zoveel als mogelijk. En iedere keer is het niet leuk. Welke ervaring denk je dat je hond dan op doet op dat moment? En welke ervaring doe jij op als je hond als een malle gaat blaffen, zodra hij mensen in zijn vizier krijgt, steeds weg wil duiken als mensen op jullie af komen en misschien wel eens gromt als iemand hem voor de zoveelste keer wil aaien?

Socialisatie houd voor mij in, dat zowel jij als je hond, positieve ervaringen op doen. Een positieve ervaring kan zijn dat je hond vanaf een afstandje kijkt naar andere mensen en gaat ervaren dat dat niet spannend hoeft te zijn. Lekker relaxt en ontspannen samen. Socialisatie begint op het moment dat je hond nog helemaal ok is met een situatie. Niet wanneer hij al hoog in de stress zit. Of wanneer jij je steeds zorgen moet maken of het wel of niet goed zal gaan. Lekker relaxt in jullie eigen tempo. Dat is pas fijn en ontspannen, leuke ervaringen op doen samen. En die positieve ervaringen? Die zijn juist heel erg belangrijk!

Hoe vaak en hoe lang ga jij je hond socialiseren?

Bij het socialiseren van je hond is het belangrijk dat het overzichtelijk voor jullie beide blijft. Zijn jullie een nieuwe situatie aan gegaan samen? En ging het goed? Yes! Vier jullie feestje en ga dan lekker naar huis om bij te komen en deze ervaring te laten bezinken. Ga niet op dezelfde dag naar zowel de dierenarts, het winkelcentrum en dan nog even alle honden en mensen mee pakken onderweg. Dat is veel te veel. Je hond overstroomt letterlijk en raakt dan de kluts kwijt van al die verschillende dingen.

Pas als je hond is bijgekomen van jullie ervaring, ga je nog een keer dezelfde weer aan. Het kan dus ook zijn dat je niet gelijk de volgende dag weer iets aan gaat, maar er 1 of 2 rustdagen tussen laat. Is het toch niet helemaal zo gegaan als je wou? Kijk dan hoe je situatie de volgende keer zo kunt maken, zodat je zeker weet dat het wel goed gaat. Niet alles kan altijd gelijk perfect gaan. Zie het als informatie, zodat je het de volgende keer kunt verbeteren. Schoot je hond in de stress bij het zien van die andere hond? Neem de keer er op, meer afstand, kijk naar het moment dat je hond nog wel ontspannen was. Zo komen jullie er samen wel!

Wat moet je allemaal socialiseren met je hond?

Choose your battles is een zin die veel van mijn klanten mij wel eens hebben horen zeggen. Moet je persé iets aan gaan of zijn er ook andere wegen die naar Rome gaan? Er zijn tegenwoordig hele afvink lijstjes te vinden van dingen die je met je hond zou moeten socialiseren. Socialiseren in de trein, in het winkelcentrum, de markt, de kermis. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat er wel op. Allereerst … Zul je nooit met je hond met de trein gaan? Waarom zou je dit hele proces samen dan doorlopen?

En daarnaast .. hou heel goed in de gaten of het uitje voor je hond ook wel leuk is. Ik zou zelf bijvoorbeeld nooit met mijn honden naar de markt gaan. Hier doe ik ze absoluut geen plezier mee. Dit oefenen we dus ook nooit. En echt waar … de honden die ik de afgelopen jaren op de kermis tegen ben gekomen. Heel eerlijk… geen van de honden die ik daar heb gezien, vond het leuk daar. Het is er druk, er zijn veel geluiden en geuren en er zijn geen attracties voor de hond 😉 Waarom zou je je hond daar dan mee naar toe nemen? Roos vind een uitje naar de dierenwinkel wel weer geweldig. Daar snuffelt ze de hele rij met snackjes langs en mag ze wat uit kiezen. Ook hierbij geldt dus .. kijk wat bij jou en je hond past.

Honden samen laten spelen

Help je hond tijdens het socialiseren

‘Ze zoeken het zelf wel uit!’

‘Hij moet er gewoon even door’

‘Hij went er vanzelf wel aan’

Misschien heb je één van deze zinnetjes wel eens gehoord in je omgeving. Komt je hond in een situatie terecht waar hij zich echt niet fijn voelt, zie je veel stress signalen bij je hond opstapelen en kan hij zelf geen keuzes meer maken op dat moment? Krijgt hij het steeds moeilijker en herstelt hij niet meer? Dan help je je hond op dat moment en haal je hem uit de situatie. Positief en leuk gaat het dan niet meer worden. Hoe ontzettend fijn is het dan, dat je hond op jou kan vertrouwen en jij hem helpt in plaats van hem aan zijn lot over te laten.

Stel … je staat aan de rand van een ravijn, met een wankele loopbrug en je moet naar de overkant en er zijn 2 opties. (omlopen is geen optie haha). Ik duw je onverwachts die loopbrug op en zeg: “red je maar”, of ik pak je bij de hand en help je. Allereerst, wat doen beide opties met het vertrouwen van jou in mij en .. waar hou je het fijnste gevoel aan over? Dat geldt dus ook voor je hond. Geef je hond ook keuzes. Soms lukt het even niet om helder na te denken en dan is het fijn dat jij je hond wel een keuze bied. Zoals bijvoorbeeld in een boogje er om heen lopen of afstand nemen.

Wees je er van bewust wat je je hond leert op dat moment

Deze wil ik toch graag ook even onder de aandacht brengen, omdat heel vaak het advies nog word gegeven om je hond maar met alles en iedereen kennis te laten maken onderweg. Iedere hond, alle mensen. Dit is dan ook letterlijk wat je je hond leert op dat moment. Dat hij met alle mensen en honden onderweg iets moet. Is dat wat je je hond mee wilt geven? Dat tijdens de wandeling zijn focus bij alle prikkels onderweg ligt i.p.v. bij jou of lekker kunnen snuffelen en honden dingen doen? Dat hij aan de lijn gaat trekken, zodra er een andere hond in het vizier komt? Dat hij naar alle mensen die je tegen komt toe trekt. Dat hij zodra hij buiten komt, de hele omgeving in de gaten gaat houden? Misschien wel hoog in de opwinding schiet? Dit is namelijk het uiteindelijke effect er van.

Ik zou hier toch wat anders in adviseren. Ik zou de focus van de wandeling juist op jou en je hond leggen. Dan zijn jullie ook nog eens in verbinding samen en hebben jij en je hond ook daadwerkelijk contact i.p.v. dat je hond contact heeft met alles en iedereen behalve jou. Leer je hond om op een rustige manier om te gaan met prikkels zoals andere honden en mensen. Lekker rustig kijken vanaf een afstandje. Passeren, zonder direct contact met de andere partij, maar de focus op jullie samen. Je hond kan lekker zijn eigen hondending doen, ontspannen, zonder trekpartijen aan de lijn en ook voor jou zal de wandeling veel relaxter zijn. Want een puppy die naar iedere hond trekt aan de lijn, kan nog schattig zijn. Maar een hond van 30 kilo, die bij iedere andere hond in de lijn gaat hangen is hele andere koek. En pssst, je doet je hond er echt een heel groot plezier mee! Daar zal ik nog eens een andere blog over schrijven. Het scheelt echt een heleboel stress namelijk.

Respecteer de grenzen van je hond

Eigenlijk geldt dit wat mij betreft in alle situaties met je hond, en dus zeer zeker ook tijdens socialisatie. Heb respect voor de grenzen die je hond aan geeft. Volg het tempo van je hond en dan kom je samen uiteindelijk tot de beste ervaringen. Grenzen zijn er niet voor niks. Ik heb grenzen, jij hebt grenzen, je hond heeft grenzen. Hoe voelt het als die constant niet serieus worden genomen of genegeerd worden? Als er maar steeds over je grenzen word gegaan. Verdiep je in de taal van je hond en kijk naar wanneer hij welke grenzen aan geeft. Gaat je hond in de ankers en wil hij niet naar een prikkel toe. Respecteer die grens en duw of trek hem niet alsnog er heen. Is je hond even de tijd nodig om iets te bekijken? Gun hem die tijd. Laat je hond op eigen initiatief nieuwe prikkels benaderen. Lekker relaxt in jullie eigen tempo.

Buitenlandse hond

Neem kleine stapjes

Laten we eens als voorbeeld nemen dat je met je hond door het winkelcentrum zou willen lopen. Hoe zou je dat dan het beste aan kunnen pakken? Het is heel belangrijk dat je zoiets in kleine stapjes aan pakt. Een eerste stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je net buiten het winkelcentrum met je hond gaat staan, zodat hij van een afstandje eens kan kijken wat er nou allemaal precies gebeurt. Lekker even de tijd nemen om informatie te verzamelen en dan ga je daarna weer naar huis om de indrukken te verwerken. Zo leer je je hond ook om rustig met nieuwe situaties om te gaan en de tijd te nemen in plaats van gelijk in de actie te schieten.

Laat je hond alsnog veel stress signalen zien? Dan stap je gelijk uit de situatie en ga je naar huis. Dan zal hij de volgende keer nog meer afstand nodig zijn. Ging het goed, dan ga je een volgende keer voor dezelfde afstand of nog iets dichterbij. Gedoseerd ga je dus een nieuwe situatie aan samen met je hond. Je begint altijd op een makkelijk en veilig punt en dan stapje voor stapje bouw je dat uit.

Er is niet 1 hond hetzelfde. De tips die ik geef zijn dus niet helemaal zwart / wit. De ene hond kan sneller een stap verder, dan de andere. Haal er uit wat bij jullie past en doe de dingen in jullie eigen tempo.

💜 Janine

Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma

Kom je er niet uit en vind je het fijn als er eens iemand met je mee kijkt. Check dan eens mijn aanbod:

https://janine-honden.nl/een-probleempje/

https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/

https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/wandel-coaching-hond/