Helemaal leuk! Je hebt een hond geadopteerd, maar waar doe je eigenlijk goed aan de eerste periode samen?

Er zit geen kant en klare gebruiksaanwijzing bij je hond en het kan soms best even een uitdaging zijn om de juiste weg samen te vinden.

De eerste weken met je adoptiehond of herplaatser

Rust, rust, rust en had ik al rust gezegd?

Je hond komt uit een andere situatie en is eerst even tijd nodig om bij te komen van alle ervaringen. Daarnaast is hij uit zijn oude / vertrouwde omgeving gehaald (dat geldt ook voor een pension / shelter etc) en in een nieuw huis terecht gekomen, met nieuwe mensen om zich heen. Dat zijn best wel even heel erg veel nieuwe indrukken ook. Hoe verwerkt je hond dat? Inderdaad, door veel te slapen op een voor hem fijn en veilig plekje. Laat hem lekker in zijn eigen tempo, jullie huis en omgeving ontdekken. De ene hond wil eerst even snuffelen, terwijl de ander misschien wel alleen op een veilig plekje wil liggen en verder even helemaal niets.

Dwing je hond niet in een situatie, maar leg de lat lekker laag en volg hem in zijn eigen tempo. Hoe lastig dat misschien eerst ook kan zijn, juist omdat je graag wat leuks met hem wilt doen. Zoals samen wandelen, contact met hem maken, of hem voorstellen aan familie en vrienden. Stel dat jezelf door vreemden van je bed wordt geplukt, 24 uur in een busje zit en vervolgens op een compleet vreemde plek gedropt wordt. Zou jij daar dan op zitten te wachten?

Waar je je eerst op mag focussen is dat je hond zich beter gaat voelen. Stress, spanning en ongemak kan een grote invloed op je hond hebben. Veiligheid en vertrouwen volgen daarna.

Van daaruit kan je samen op gaan bouwen en nieuwe ervaringen op doen.

Tips voor een rustige start met je adoptiehond

  • Laat al je verwachtingen even varen en ga mee in het tempo van je hond. Kijk goed naar wat hij al wel of niet aan kan en pas daar alles op aan. Blijf binnen die comfortzone, want aan negatieve ervaringen hebben zowel jij als je hond niks. Duidelijkheid en structuur kunnen daar ook heel goed in helpen. Je hond heeft nog geen idee wat precies de bedoeling is bij jou thuis en wanneer dingen voorspelbaar worden, brengt dat rust.
  • Beloon je hond voor elke stap / vooruitgang die hij maakt. Dit kun je doen met je stem, maar ook met wat lekkers, of als je hond een aai heel fijn vind, kan je die ook inzetten. Kijk naar wat voor jouw hond een beloning is.
  • Over de aai … laat het contact vanuit je hond komen. Dwing geen contact af, geef het de tijd, dat komt vanzelf wel. Zou jij gelijk in de armen van een vreemde vallen? Zorg dat je rustig beweegt en kijk je hond ook niet direct in zijn ogen.
  • Is je hond angstig? Steun hem dan. Laat het hem niet zelf uitzoeken, maar begeleid en help hem in die situatie. Zorg dat je er voor hem bent en hij op jou kan vertrouwen.
  • Zoek in de eerste periode niet bewust heel veel nieuwe prikkels op. Je hond heeft al meer dan genoeg aan de prikkels in huis en tijdens de uitlaatmomenten ( als wandelen al mogelijk is ). Ik snap dat je je hond graag van alles wilt leren, maar liever 1 positieve ervaring, dan heel veel verschillende ervaringen die eigenlijk teveel zijn en hij niet kan verwerken. Of misschien daardoor zelfs wel negatief uit pakken.
  • Liefde en geduld. Geniet van de kleine stappen die je hond maakt, jullie tijd samen en leer elkaar kennen.
  • Humor … Soms loopt het allemaal net even wat anders, gaat het even een dag wat minder en daarna weer een stuk beter. Wees niet te hard voor jezelf en je hond en hou het lekker luchtig.
  • Je hond straffen? Liever niet en al helemaal niet in de eerste periode. Duidelijkheid geven mag (aangeven welke opties je hond nog meer heeft op dat moment), daar is straf of boos worden niet voor nodig. Dat zorgt er alleen maar voor dat je het vertrouwen en de opgebouwde veiligheid een deuk oploopt.
  • Vergelijk het proces van je hond niet met dat van andere honden. Dat is soms echt appels met peren vergelijken, omdat alleen al de basis van je hond zo kan verschillen. En dan hebben we het nog niet over karakter, ervaringen etc. Volg je eigen gevoel en doe wat goed voelt voor jullie. Kijk naar wat jouw hond nodig is op dat moment.

Wennen, hoe lang is je nieuwe hond nodig?

Hier is geen standaard antwoord op te geven. De ene hond is 3 maanden nodig, waar een ander 6 maanden nodig is. Er zijn ook mensen die merken dat hun hond na 8 maanden bijvoorbeeld zich nog steeds weer iets meer op z’n gemakt voelt.

Iedere hond heeft zijn eigen ervaringen, genen, karakter, levensloop en begeleiding. En iedere hond ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Nu kan een hond die bijvoorbeeld als pup naar Nederland komt een andere rugzak hebben, dan een hond die een half jaar op straat of aan de ketting heeft geleefd.

Net als een hond die bij jou zijn eerste huisje krijgt, of een hond die al 3x herplaatst is.

Het is echt samen ontdekken wat voor jullie werkt en in welk tempo.

Mocht je hier begeleiding bij willen, dan kijk ik graag met jullie mee. Kijk eens op https://janine-honden.nl/hondengedragscoaching/een-goede-start-met-je-adoptiehond/

of

Samen de wereld in met je adoptiehond – Janine & Honden (janine-honden.nl)

💜 Janine

Coach voor mens en hond / hondengedragsdeskundige

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma

Adoptiehond