Ja maar er moet zoveel …

Een nieuwe hond in huis

Jaaa, daar is hij! Je nieuw honden maatje komt bij je, en dan? Ergens is er om ons heen het beeld ontstaan dat je dan gelijk van alles zou moeten… Dingen die ik regelmatig hoor zijn:

“Ja, maar je moet eigenlijk gelijk in de 2e week starten met de hondenschool, anders ben je te laat”

“Je hond moet gelijk kennis maken met de hele familie en de vrienden die vaak over de vloer komen”

“Je hond socialiseren, daar moet je gelijk mee beginnen, want anders ben je te laat”

“Je moet je hond buiten aan de lijn gelijk met zoveel mogelijk honden kennis laten maken, anders word hij niet sociaal”

Weet je wat je wat mij betreft moet in de eerste weken met je nieuwe hond? Helemaal niks …

Ja, toch wel .. vrij nemen, want je hond binnen een paar dagen alleen thuis laten op zijn nieuwe plek is een no go. Dat is iets teveel van het goede na een verhuizing.

En verder … kan je lekker de tijd nemen om je hond te laten wennen op zijn nieuwe plek, aan de nieuwe omgeving, elkaar leren kennen, een band op te bouwen samen en van daaruit kan je gaan kijken wat bij jullie past. Dit geldt eigenlijk voor alle honden.

Neem dat als leidraad … wat past bij jou en je hond. Kies voor de dingen die echt leuk zijn voor jullie.

Hondenschool? Past het bij jullie of juist niet? Is je hond er ook echt aan toe om naar een groep bij de hondenschool te gaan of geeft het juist heel veel spanning of stress? Dan pas ga je met dit soort dingen bezig.

Herplaats hond

De ene hond is de andere niet

Sommige honden zullen nooit blij worden van een grote groep honden om hun heen. Sommige mensen ook niet ;). Waarom zou je jullie daar dan keer op keer weer naar toe slepen als jullie beide het niet leuk vinden. Omdat het hoort? Er moet helemaal niks! Er zijn tegenwoordig zoveel opties in hondenland. Kijk lekker wat breder naar wat bij jullie past en waar jij en je hond plezier uit halen. Dat is echt zoveel meer waard dan een hondentraining waar je hond alleen maar van leert dat het niet leuk is of reuzespannend. Er zijn bijvoorbeeld ook opties voor priv├ętraining voor jou en je hond. Op een andere plek, maar ook aan huis. In de eigen omgeving van jou en je hond.

Ik zie nog heel vaak mens en hond op plekken waar ze niet gelukkig van worden. Dit hoor ik regelmatig om me heen. Juist daarom deze post. Voor jou! Want je doet je hond echt helemaal niks tekort als je voor een andere weg kiest. Sterker nog! Je doet jezelf en je hond er een heel groot plezier mee. Het is het echt waard om te kijken naar wat bij jullie persoonlijk past.

En of je nou kiest voor een pup, herplaatser of hond uit het buitenland. Ik vind dat dit voor iedereen geldt. Doe de dingen in jullie eigen tempo, als jullie er aan toe zijn en zorg vooral dat jij en je hond er lekker veel plezier in hebben. Dat is goud waard.

💜 Janine

Coach voor mens en hond

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding.

  • Gespecialiseerd in buitenlandse honden en herplaatsers
  • Hond en gezin
  • Begeleiding bij angst voor honden
  • Individuele uitlaatservice in Deventer en Diepenveen