Er zijn voor mij 3 fases die ik heel erg belangrijk vind, wanneer je je leven deelt met een hond. Of meerdere honden, dat kan ook natuurlijk 🙂 Deze 3 fases staan ieder op zich en vormen tegelijk ook samen dé basis voor jou en je hond. Dit geldt wat mij betreft voor iedere hond. Of je nou een hond uit het buitenland, een herplaatser of een pup in huis neemt.

Ik zal jullie gelijk meenemen in het hoe en waarom …

Fase 1: Je hond helpen

Ik neem jullie mee in het verhaal van Ravi en mij. Dat verhaal begon in 2022, waar ik op slag verliefd was op deze ongelooflijk leuke vent (dat hebben jullie vast zelf ook wel eens meegemaakt ;), zo’n liefde op het eerste gezicht op je honden maatje). Als eerste tip gelijk: Heb je al een hond, kijk dan of je nieuwe hond ook een match is met de hond die je al hebt. Dit is zo ongelooflijk belangrijk. Want niet iedere hond kan zomaar met iedere andere hond. En dan 24/7 samenleven is helemaal een grote stap. Wij zouden zelf ook niet met iedereen zomaar kunnen samenwonen.

Dan is die match daar en komt je nieuwe hond bij je wonen. Dat is wennen, voor iedereen. Je hond mag wennen aan z’n nieuwe huis, nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe geluiden, nieuwe geuren enz, enz. En wij mogen onze hond leren kennen. Wat vind hij fijn, of juist niet fijn. Voor je hond is het in deze fase heel belangrijk dat je hem helpt bij het ontdekken van deze nieuwe wereld en de tijd gunt. Dat hij het niet allemaal in zijn eentje hoeft uit te zoeken, maar op jou kan gaan vertrouwen.

De tijd gunnen … dan kom ik in een ander deel van het begeleiden en je hond helpen. Want ……

Buitenlandse hond of herplaatser

Je kunt een hond niet iets leren als hij er nog niet aan toe is. Het is ontzettend belangrijk dat je kijkt naar wat je hond wel en niet aan kan. De basis is:

  • Dat je hond niet heel erg gestresst is
  • Je hond hond lekker in zijn velletje zit
  • Je hond zich veilig voelt
  • Er ruimte in zijn koppie is, om nieuwe dingen te ervaren
  • Er geen groot fysiek of mentaal ongemak speelt

Waarom is dit heel belangrijk? Is je hond bijvoorbeeld heel erg gestresst? En ga je dan voor hem stressvolle situaties trainen, dan kan je trainen tot je een ons weegt, met uiteindelijk minimaal resultaat. Want je hond kan het niet aan op dat moment. Sterker nog, de kans dat het een steeds groter probleem gaat vormen is dan wel aanwezig.

Ook hierin geld dus … help en begeleid je hond. Want een hond die bijvoorbeeld uitvalt aan de lijn en heel veel stress ervaart op zo’n moment, is heel hard jouw hulp nodig! Ga maar na, hoe helder kan jij nog nadenken als je heel erg gestresst bent? Dan reageer je instinct matig. Jouw hond kan dan ook niet meer rustig nadenken.

En dan komt Ravi weer even om de hoek kijken … Toen Ravi bij me kwam, zat hij vol stress en had hij ook maag/darm problemen. Ravi vond de hele buiten wereld spannend en vloog al de pan uit, zodra hij maar een andere hond hoorde blaffen. Paniek! Misschien kan je je er een beetje een beeld bij voorstellen hoe hij dan reageerde wanneer we een andere hond tegen kwamen op onze wandeling. Hij deed de naam uitvallen aan de lijn wel eer aan.

Ravi was heel hard mijn hulp nodig. Hij kon de dingen zelf niet overzien. Was oefenen met het uitvallen aan de lijn dan een optie? Nee. Dat is het allerlaatste wat op mijn lijstje stond. We zijn eerst bezig gegaan met zijn gezondheid. Ik heb hem door laten meten en we zijn aan de slag gegaan met voeding en supplementen. Want hij had echt buikpijn. Regelmatig liep ik ook ’s nachts met hem buiten, als zijn darmen weer van slag waren. Hij ging door het huis ijsberen, als hij pijn had. Hij zat overduidelijk niet lekker in zijn knappe velletje. Dit gaf hem ook veel stress. Hij was al zo druk met zichzelf, dat hij de wereld buiten ontdekken niet eens altijd heel goed aan kon. En hij zat ook al zo vol stress door alles wat er in zijn leven voor ons was gebeurd. Dat was punt 2 op mijn lijstje. Stress management. Wat kan hij aan, waar doe ik hem een plezier mee en hoe kan ik ervoor zorgen dat de stress in zijn lichaam afneemt i.p.v. toeneemt of hetzelfde blijft.

In deze fase heb ik heel veel voor Ravi bepaald. Ik heb hem heel veel geholpen en begeleid door het leven heen. Puur omdat hij dit zelf op dat moment niet kon. Nu kan dit klinken al een beste uitdaging, maar ik zie bij heel veel van mijn klanten ook dit soort uitdagingen. In kleine stappen werken aan herstel en samen een goede band opbouwen en je hond helpen wanneer het nodig is. Echt iedere hond kan wel eens wat hulp gebruiken. Of je nou tegen veel probleem gevend gedrag aan loopt of niet. Er is geen enkele hond die alles in het leven helemaal ok vind. Iedere hond kan wel eens z’n dag niet hebben, of iets minder leuk vinden.

Deze fase staat dan ook niet voor niets op nummer 1. Zorg voor een goede basis samen met je hond. Dan kan je samen de wereld aan.

Help je nieuwe hond wennen

Fase 2: Je hond begeleiden om zelf na te denken

Zijn jij en je hond samen goed op weg in fase 1. Super! Dat is echt iets om trots op te zijn.

Maar wat is dan een volgende stap? Ook hierin neem ik even weer Ravi als voorbeeld.

  • Zijn gezondheid werd steeds beter, check!
  • Zijn stress niveau daalde, check!
  • Hij had een aantal uitlaatkleppen om zijn energie, frustratie en stress kwijt te kunnen, check!
  • Hij kwam steeds beter in zijn lekkere velletje te zitten, check!
  • Er kwam weer ruimte in zijn hoofd om de wereld te gaan ontdekken, check!
  • Hij had hulp en begeleiding van mij, wanneer nodig, check!
  • Hij voelde zich steeds veiliger, check!

Samen konden we de wereld aan. En dat merkte ik ook tijdens de wandelingen. Van een kort blokje om, gingen we steeds een stapje verder. De wereld ervaren. We liepen veel in rustiger gebieden, zodat hij ook heel veel plezier kon ervaren. Want dat is dan ook heel belangrijk. Samen plezier hebben. Het leuk hebben. Laten we dat vooral niet vergeten 😉 Gingen we dan al trainen aan de lijn met het uitvallen? Nope ….

Wij ontweken alle andere honden, zodat Ravi ging ervaren dat samen met mij aan de lijn lopen, fijn is en veilig. Ik hielp hem hierbij. Want hij bevriest namelijk, zodra hij een andere hond, ziet, hoort of ruikt. En daarna komt de uitbarsting. Ik ging daarvoor aan trainen. Zoveel mogelijk voorkomen dat hij in die staat kwam. En zo deed hij heel veel positieve ervaringen op met het samen aan de lijn wandelen.

Zo kwamen we aan in de 2e fase. Ravi had ruimte om zelf na te gaan denken. Hij kon een andere hond horen en ervaren dat er op zo’n moment niks gebeurde. Om zich heen kijken en een afweging maken. Hij ging uit zichzelf verder met de wandeling. Ook kon hij in de verte een andere hond spotten, zelf nadenken en de beslissing maken om dan een andere kant op te lopen of verder te gaan met snuffelen. De eerste keer dat ik dit zag, deed ik inwendig een hele grote vreugdedans. Zo trots was ik op hem! Ging het gelijk altijd goed, nee, dat is geen reële verwachting. Stap voor stap ging het steeds beter.

Dit gelde ook voor zijn maag/darm problemen. Ik bepaalde vaak de duur van de wandelingen, omdat ik dan zag of hij last had, of nog moest poepen etc. Er zat zoveel stress voor hem op alles wat er in zijn maag en darmen gebeurde, dat hij helemaal niet zelf kon inschatten welk gevoel, nu wat betekende. Alles was stress. Ook de aandrang om te moeten poepen. Tot ik ging merken dat hij hier ook ruimte kreeg en zelf afwegingen kon gaan maken. En hij ’s avonds voor het eerst aangaf weer naar huis te willen, i.p.v. doorlopen. Hij voelde zelf aan dat hij niks hoefde. En de hele nacht ook niet. Wauw! Dit kwam ook doordat de wandelingen voor hem zoveel relaxter waren geworden. Er kwam overal steeds meer ruimte om zelf na te gaan denken.

Zoals je leest .. alles samen maakt de oplossing. En dat geldt in mijn werk ook. Er is bijna nooit (enkele uitzonderingen daar gelaten) 1 korte oplossing voor een probleem. Het is kijken naar het totaalplaatje:

  • De gezondheid van je hond
  • Fysieke of mentale problemen
  • Of je hond een traumatische ervaring heeft gehad
  • Overprikkeling of onderprikkeling
  • Voeding
  • Zelfs de stress van een moederhond tijdens de dracht kan invloed hebben
  • De eerste levensperiode van je hond
  • Hoe veilig voelt je hond zich
  • De band tussen jou en je hond
  • Hoeveel rust heeft je hond
  • Invloed van medicijnen, supplementen etc.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind het meer dan geweldig om alles te bekijken, de lijntjes samen te verbinden en zo bezig te gaan met een oplossing die bij jou en je hond past. Want er zijn geen standaard oplossingen. Een hond die uitvalt aan de lijn, omdat hij pijn heeft, is een andere oplossing nodig dan een hond die uitvalt aan de lijn omdat hij is aangevallen door een andere hond.

En dan komen we aan bij de laatste fase:

Hond

Fase 3: Het vertrouwen hebben in je hond én dit ook geven om situaties zelf aan te kunnen

Deze fase werkt 2 kanten op …

  1. Je hond bouwt het vertrouwen in zichzelf op om bepaalde situaties aan te kunnen
  2. Je hond het vertrouwen geven om die situaties aan te gaan

Wanneer je op alle fronten zorgt dat je hond lekker in zijn vel zit en er een goede basis tussen jou en je hond is, kan je hond zijn zelfvertrouwen op gaan bouwen. Hoppa, lekker veel positieve ervaringen in die rugzak. Kom maar door. Ook goed voor ons eigen zelfvertrouwen ;). En zo kan je samen ook stap voor stap meer gaan oefenen met de voor je hond spannende situaties. Altijd binnen het niveau dat je hond het aan kan. Want dan kan hij het ervaren, nog zelf nadenken en er ook weer van herstellen. Bij Ravi is de afstand tot de prikkel, waarop we het aan gaan heel belangrijk bijvoorbeeld. Die was eerst heel groot en wordt steeds kleiner.

Daarbij is het ook heel belangrijk dat wij als mensen onze hond dat vertrouwen geven. Want bijvoorbeeld een hond die uitvalt aan de lijn, dat doet ook wat met jou! Je kan een kei worden in je omgeving scannen, de lijn aantrekken, spanning hebben tijdens de wandeling en ga zo maar door. Geven wij onze hond niet het vertrouwen om bepaalde situaties aan te gaan, dan wordt het voor hem ook lastiger om zichzelf verder te ontwikkelen.

Daarom vind ik het belangrijk om samen met jou en je hond een traject in te vullen. Het gaat om samen …

3 fases, die ieder op zich staan, alle 3 heel erg belangrijk zijn en samen een goede basis voor jou en je hond vormen. En zoals het leven is, kan het soms zijn dat je in fase 3 zit en even weer terug naar de basis mag en op fase 1 terug valt. Dat kan bijvoorbeeld al na een verhuizing of operatie zijn. Besef je dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn en de veerkracht van een hond echt ongelooflijk sterk is!

Je bent geen slechte honden eigenaar, wanneer je hond uitvalt, vreemde mensen minder leuk vind of niet met alle andere honden onderweg vriendjes wil zijn. Je hond is een hond, een levend wezen, met zijn eigen karakter en voorkeuren. De perfecte hond bestaat niet. Of nou ja, toch wel, want ik vind iedere hond uniek en prachtig. Het belangrijkste is dat een hond, hond mag zijn. Zichzelf mag zijn en wij hem accepteren zoals hij is. Dat maakt dat je een goede honden eigenaar bent. Dat je je hond helpt en begeleidt in onze toch soms wel drukke, hectische wereld. En hem datgene geeft dat hij nodig is.

Geniet er van samen! Op jullie manier.

❤ Janine

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, afgestemd op jullie situatie

Gespecialiseerd in:

  • Buitenlandse honden en herplaatsers
  • Angstige honden
  • Honden met trauma