Whatsapp

Aanbevolen door dierenartsen

Tips

Wanneer je samen met je hond gaat trainen, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten / rekening mee kan houden:

 • Train vanuit rust. Dat geldt eigenlijk voor jullie beide. Zorg dat je hond rustig is op het moment dat jullie bezig gaan en zorg dat je zelf ook rustig bent en er ook even de tijd voor neemt.
 • Zorg dat je hond zijn lichamelijke beweging heeft gehad. Wanneer je hond nog helemaal hyper is en zijn energie nog niet kwijt is, ligt zijn focus ergens anders. Is hij zijn energie kwijt en rustig en ontspannen, dan kom je makkelijker bij hem binnen en kan je ook makkelijker nieuwe dingen aan leren.
 • Geef duidelijkheid en grenzen aan je hond. Wat verwacht je in een bepaalde situatie van je hond? Wanneer je dit zelf niet weet, kan de hond ook niet raden wat er op dat moment van hem verwacht wordt.
 • Stel een haalbaar doel. Liever een paar kleine doelen, dan 1 heel groot doel. Wanneer je hond het commando ‘zit’ niet kent, kan je niet verwachten dat hij dat in 1x gaat doen. Verdeel het grote doel onder in kleinere doelen, waarmee je je hond stap voor stap aangeeft wat de bedoeling is. Dan is het trainen ook leuk. Je hond wordt er niet gelukkig van wanneer hij niet snapt wat de bedoeling is en jij zelf ook niet nadat je 10 keer iets hebt geprobeerd wat niet lukt. Dan wordt het trainen frustrerend voor beide.
 • Zorg dat je de training altijd positief afsluit. Blijkt je doel toch te groot te zijn, maak het dan nog iets kleiner, zodat zowel jij als je hond er plezier in hebben en er een goed gevoel aan over houden.
 • Let op de tijd. Je kan niet onbeperkt doortrainen met je hond. Op een gegeven moment is je hond ook moe en zal even de tijd nodig hebben om prikkels etc te verwerken. Geef je hond dan ook die rust. Niet iedere hond geeft dit automatisch zelf aan. Let op de lichaamstaal van je hond en bewaak die grenzen. Helemaal bij puppy’s ook ontzettend belangrijk. Zie het net als bij kinderen. Die willen soms ook niet altijd op tijd naar bed, maar hun gedrag verandert wel als ze te weinig slaap krijgen 😉
 • Wees er zelf ook bij met je gedachten. Wanneer je van je hond volledige inzet / aandacht verwacht, is het niet meer dan logisch dat je die op dat moment ook zelf geeft.
 • Zorg voor een veilig gevoel. Neem de leiding in bepaalde situaties over je hond, zodat je hem door spannende dingen heen kan leiden. Zorg dat hij op jou kan vertrouwen. Wanneer een hond zich niet veilig voelt, zal hij vanuit zijn instinct, datgene doen dat hem op dat moment het beste lijkt. En vaak zijn dat de oplossingen waar wij weer minder blij van worden 😉
 • Herhaal een commando niet 15 keer binnen een paar seconden. Daar zijn wij mensen heel goed in 😉 Zit, zit, zit, zit, zit, ZIT! Wanneer je hond het commando kent, weet hij wat er van hem verwacht wordt. Geef hem ook even de tijd om het commando binnen te laten komen en daarna te laten doen wat er van hem verwacht wordt. Geef het commando ook duidelijk en vanuit rust. En daarnaast …. wat leer je je hond? Ah, bij de 15e keer meent ze het, dus dan moet ik echt luisteren 😉
 • Wees je er bewust van welk gedrag je beloont bij je hond. Beloon het gedrag dat je wel wilt zien en dat hoeft niet altijd met een koekje. Een aai of met je stem werkt ook heel goed. Springt je hond bijvoorbeeld tegen je op en wil je dat eigenlijk niet … maar je haalt hem wel aan en knuffelt even met hem. Dan beloon je op dat moment het springen.
 • Wees consequent. Een hond snapt er niks van wanneer hij de ene keer wel op de bank mag en de andere keer niet. Hij snapt niet dat hij niet tegen oma op mag springen, maar wel tegen de buurman. Stel een duidelijke regel en wees daar ook consequent in.