Honden met trauma en angstige honden

 

Samen in verbinding met je hond, plezier met je hond

Het mooiste wat je een hond kan geven, is dat hij zich veilig voelt

Hond aan de riem, wandelen met je hond

Honden met trauma

Een hond met trauma. Het klinkt gelijk heel heftig, maar trauma is er in veel verschillende gradaties. Van klein tot groot en met veel verschillende gevolgen.

 

Of een hond iets als traumatisch ervaart, kan heel erg verschillen per hond. Vlak na mijn verhuizing is het een paar keer gebeurd dat er deuren in huis dicht waaiden, als ik de buitendeur open had staan om door te luchten. Dit geeft best een harde klap. Roos is hier ontzettend van geschrokken en kreeg daarna al stress, zodra ze ook maar de wind door het huis voelde gaan of er een deur iets beweegde. Je zag ook aan haar dat ze heel krampachtig ging liggen en alert bleef. Ravi slaapt hier gewoon door heen. Het is afhankelijk van hoe je hond in zijn vel zit, eerdere opgedane ervaringen, de gebeurtenis zelf, het karakter van je hond, zijn gezondheid, een gevoel van machteloosheid etc. of je hond ook iets als traumatisch ervaart. Wat door de ene hond als traumatisch word ervaren, hoeft niet voor iedere hond te gelden.

 

Tegelijk heb je ook grote gebeurtenissen die tot trauma kunnen leiden. Een aanval van een andere hond bijvoorbeeld. Het aller belangrijkste is kijken naar hoe je hond het heeft ervaren. Zie je verschil in gedrag na een gebeurtenis? Denk jij dat je hond iets als traumatisch heeft ervaren, dan is het belangrijk om daar mee aan de slag te gaan.

 

Trauma kan kleine veranderingen in het gedrag van je hond geven, maar ook erg grote gevolgen hebben.

 

 

Herplaatsers en trauma

Heb jij een herplaatser geadopteerd en weet je niet precies wat er in zijn hondenleven voor jou is gebeurd? Of misschien ben je wel op de hoogte van bepaalde traumatische gebeurtenissen. Dan is het ook belangrijk om daar mee aan de slag te gaan. Misschien laat je hond wel al langere tijd onverklaarbaar gedrag zien, dat je niet kunt plaatsen. We hoeven niet precies te weten wat de ervaringen van een hond zijn geweest, om er mee bezig te kunnen gaan.

 

En daar begeleid ik jullie graag bij. Want een traumatische ervaring kan veel invloed hebben op het welzijn van je hond en jullie dagelijkse leven. Welke stappen zijn er voor jou en je hond te nemen samen, om het trauma een plek te geven en samen weer positieve ervaringen op te doen.

 

Daarbij vind ik het heel erg belangrijk om onder een bepaald stress niveau van je hond te werken. Zodat hij niet opnieuw door een traumatische ervaring hoeft. En alleen wanneer je hond nog redelijk ontspannen is, kan hij nog nadenken en komt er nog binnen bij hem, wat er gebeurt.

 

Angstige honden

Honden kunnen verschillende situaties als spannend ervaren. Zowel buitenshuis als in huis. Je kunt denken aan visite ontvangen, buiten wandelen, prikkels die je onderweg tegen komt, maar ook bepaalde handelingen in huis of misschien wel een ruimte in huis. Angst kan voortkomen uit verschillende dingen. 

– Onzekerheid

– Ervaringen die je hond heeft opgedaan

– Spanning of stress

– Lichamelijk ongemak, bijvoorbeeld pijn

– Traumatische ervaring

– Erfelijke aanleg

 

Denk jij dat je hond reageert vanuit angst? Dan kunnen we samen gaan kijken hoe we je hond hierin het beste kunnen begeleiden. Angst verdwijnt niet zomaar. Hoe fijn is het als jij je hond hierbij kunt helpen, zodat hij minder spanning ervaart?

 

Hoe ga ik te werk?

 Allereerst plannen we een videobelafspraak in.  Deze is gratis en vrijblijvend. Zo kunnen we even kennis met elkaar maken, kan je allerlei vragen stellen en kijken of het goed voelt om samen met je hond en mij aan de slag te gaan. We spreken even door waar jullie precies tegen aan lopen.

 

Klikt het .. dan plannen we een eerste afspraak bij jullie thuis in. Lekker vanuit jullie eigen, veilige omgeving gaan we samen aan de slag.

 

Ik heb geen standaard trajecten voor angstige honden en honden met trauma. Omdat er juist zoveel verschil zit in het trauma en de angst. Deze trajecten zullen op maat zijn. Het aantal sessies passen we aan naar de ernst van de situatie en ook de duur van de sessies kan verschillen. We zullen dit tijdens de video belafspraak doorspreken.

 

 

Een bank opbouwen met je herplaatshond. Contact met je hond.

Ik werk in een straal van maximaal een uur rijden vanaf Deventer. Plaatsen waar ik veel werk zijn:

Deventer, Diepenveen, Twello, Wilp, Gorssel, Eefde, Zutphen, Eerbeek, Brummen, Bathmen, Apeldoorn, Loenen, Beekbergen, Ugchelen, Olst, Heeten, Holten, Epe, Wijhe, Raalte, Heerde, Laren, Lochem, Vorden, Emst, Hattem, Zwolle, Nijverdal, Hellendoorn, Rijssen, Dieren, Hoenderloo, Wezep, Teuge, Epse, Nieuw Heeten, Wesepe, Broekland, Den Nul, Oene, Klarenbeek, Voorst, Lettele, Marienheem, Warnsveld, Gieteloo, Posterenk, Terwolde, Vaassen, Rijssen