Een goede start met je adoptie hond

 

 

Contact met je hond. Hond kijkt me aan. Hoe bouw je een goede band op met je adoptiehond

Live

Love

Laugh

Woof

Wandelen met je adoptiehond

 

Yes! Die match … je hebt een hele leuke herplaatser of hond uit het buitenland gevonden en de klik is er. Daar gaan jullie, een leven samen tegemoet.

Helemaal geweldig, maar misschien niet altijd even makkelijk. In het begin is het toch even wennen aan elkaar. 

 

Een goed begin is het halve werk.

 

Hoe zorg je voor die goede basis? Vanuit vertrouwen opbouwen …

En laat ik dat nou helemaal fantastisch vinden om jullie daar in te begeleiden.

Je hond mag wennen op zijn nieuwe plek en jullie mogen elkaar leren kennen.

Wat is dan wel handig of juist niet in deze begintijd samen.

Soms hebben honden al meerdere huisjes gehad voordat ze bij jou komen, een trip uit het buitenland, gastgezin of langere tijd in een asiel gezeten.

Ik kijk met je mee …

Letterlijk, hoe gaat het op dat moment met je hond, waar komt hij weg en wat kan jij hem bieden, zodat hij heerlijk mag wennen, zijn plek met jou mag vinden en samen alles aan te gaan wat er op jullie pad komt.

Duidelijkheid voor jou, want in het begin is het toch wel even zoeken, er zit geen kant en klare gebruiksaanwijzing bij je hond. Hoe fijn is het, als iemand dan even met je mee kijkt.

Dit traject kan je starten vanaf het moment dat je weet dat je nieuwe maatje bij je gaat komen, tot 2 maanden na aankomst van je adoptiehond.

 

 

Waar kan ik jou en je hond in begeleiden:

– Ik neem je mee in de wereld van je hond

– Hoe laat je je hond  wennen aan zijn nieuwe omgeving

– Hoe zorg je voor een goede balans tussen het wennen / rust en prikkels

– Wat geeft je hond aan met zijn lichaamstaal

– Hoe creëer je een veilige plek voor je hond

– Hoe ga je het wandelen opbouwen

– Situaties en ervaringen buiten, hoe ga je daar mee om

– Een goede band samen, hoe bouw je dat op

– Visite ontvangen in de eerste periode samen, hoe ga je daar mee om? 

– Zindelijkheid en je hond

– Socialiseren, wat is dat precies en hoe ga je daar in het begin mee om

– Liefdevol opvoeden, zodat jullie samen, met elkaar kunnen genieten

– Hoe laat je je hond wennen aan alle gezinsleden en de gezinsleden aan de hond?

 

Voor wie is dit traject

– Honden die uit het buitenland komen

– Herplaatsers

– Honden uit het asiel

– Honden die na de leeftijd van 6 maanden worden geplaatst.

Dus ouder dan 6 maanden zijn, op het moment dat ze bij je komen

– Jij een hond vriendelijke werkwijze zoekt, zonder pijn / dwang of intimidatie

 

Het traject wordt persoonlijk afgestemd op jullie eigen situatie en naar wat je hond nodig is.

 

Ervaringen van anderen:

Janine heeft ons geholpen toen onze hond uit het buitenland bij aankomst meer gestrest bleek te zijn dan we hadden verwacht. Zij gaf aan welk tempo we konden volgen en hoe we hem zo goed mogelijk aan zijn nieuwe plek konden laten wennen. Het was erg prettig om deze houvast te hebben. De sessies hebben ons vertrouwen gegeven om om te gaan met situaties binnen en buiten huis. Janine nam alle tijd om ons te helpen en keek goed naar wat onze situatie specifiek nodig had. We hadden het gevoel alles te kunnen vragen waar we tegenaan liepen en zelfs tussen de sessies door konden we haar via mail en Whatsapp  bereiken. We raden het zeker aan om Janine haar hulp in te schakelen voor al je honden vragen! 

 Janine is een ontzettend leuke, positieve vrouw en een uitermate kundige hondencoach! Ze heeft ons uitstekend geholpen met onze Jessie, een herplaats Duitse herder van bijna 7 jaar. Ze weet alles zo duidelijk terug te brengen tot kleine stapjes, waardoor we het gevoel kregen dat het ook werkbaar en haalbaar was. En dat is ook zo gebleken. Ze is een aanrader voor iedereen die zijn of haar hond beter wil leren begrijpen of gedragsproblemen wil aanpakken. Een topper!

 

 Janine heeft mij en mijn lieve asielhondje enorm geholpen. Haar warmte en positieve energie maken elke sessie ontspannen en leuk. Ik heb zoveel geleerd, ze maakt het heel makkelijk om alles te begrijpen. Ik zie in zo’n korte tijd enorme verbeteringen voor mijn hond en het is ook heel goed voor mijn eigen zelfvertrouwen. Zeker een aanrader!

 

Denk je nu, Yes! Dit wil ik, laat dan hieronder je gegevens achter en dan neem ik contact met je op.

Binnen 24 uur krijg je van mij via de mail een reactie op je aanvraag. Heb je geen reactie ontvangen, check dan even je spam box. Soms wil de mail daar nog wel eens in terecht komen

 

Een goede start met je adoptiehond

15 + 15 =

Een herplaatser in huis

 

Waar moet je op letten als je een herplaatser in huis neemt?

Wanneer je een herplaatser, hond uit het buitenland of hond uit het asiel in huis neemt zijn er een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden:

De rugzak van je hond:

In je leven doe je allemaal verschillende ervaringen op en die neem je mee in je rugzak. Dat kunnen zowel positieve als minder positieve ervaringen zijn. Wanneer je voor een herplaatser kiest is er 1 ding dat je zeker weet … Hij heeft al een leven voor jou gehad en wat er in die periode allemaal gebeurt is, dat kan je nooit helemaal precies weten.

Hoe langer je hond bij je is, hoe beter je elkaar leert kennen en dan kom je er pas achter of je hond nog bepaalde ervaringen heeft opgedaan in zijn vorige leventje die trauma’s, angsten of bepaalde gewoontes hebben gevormd.

Mijn eerste tip is dan ook wanneer je een hond een huis neemt (en dit geldt eigenlijk voor iedere hond, ook puppy’s). Verdiep je in de hondentaal. Hoe communiceren honden? Ze kunnen ons niet letterlijk vertellen wat ze hebben meegemaakt, maar wanneer je weet op welke signalen je kunt letten bij je hond, dan kan je daar heel veel informatie uit halen.

Zo wist ik bijvoorbeeld dat Ravi bij 1 van zijn vorige huisjes veel mensen eten heeft gehad. Niet omdat het me verteld is, maar door de dingen die hij liet zien. Toen we voor de eerste keer een slagroomspuit gebruikten, sinds hij bij ons was, vloog hij van diepe slaap, in een sprint van 0 naar 100 in 3 seconden naar de keuken. Hilarisch om te zien. Wanneer wij gingen eten zat hij zowat met zijn neus op ons bord als hij de kans kreeg. En ook zijn reactie op een softijsje was voor ons overduidelijk haha. Dit is wat hij gewend is geweest. We hebben hem dan ook iets nieuws voor bij ons thuis aangeleerd en dit gedrag vooral niet afgestraft. (afstraffen is sowieso nooit een goede optie). En hij komt niks tekort hoor ;). Maar we kunnen nu wel rustig ons bord leeg eten, zonder dat zijn snuit er in hangt, terwijl hij lekker relaxt ligt te slapen. Voor hem ook een stuk rustiger, dan steeds ons bord in de gaten moeten houden.

 

Je hond laat ander gedrag zien dan bij zijn vorige huis:

Dit is eigenlijk helemaal niet gek als je na gaat dat de hond uit zijn oude, vertrouwde omgeving is weg gehaald. Hij komt in een compleet ander huis terecht, met nieuwe mensen, in een nieuwe omgeving. Voor hem verandert zijn hele wereld.

Kon hij in zijn oude huis goed alleen zijn? Dan betekent het niet automatisch dat hij dat ook bij jou kan. Dat was dáár, in zijn veilige, vertrouwde omgeving, met zijn oude eigenaren waar hij vertrouwt mee was.

Dan verandert de hele context opeens. De hele situatie, nieuwe geurtjes, andere geluiden, mensen die hij nog mag leren kennen en zonder die lekkere vertrouwde slaapplek die hij had. Dit kan dus betekenen dat je het alleen thuis zijn weer helemaal van begin af aan mag gaan oefenen.

 

Kon je hond in zijn vorige huis goed met katten? Dan betekent het niet automatisch dat hij dikke vrienden met jouw kat wordt. Jouw kat kan wel helemaal niet zijn typ zijn 😉  Maak vantevoren een plan om de dieren aan elkaar te introduceren en doe niet zomaar alles bij elkaar in de hoop dat het goed gaat. Dat kan stressvol zijn voor zowel je hond als de kat.

Hetzelfde geldt voor kinderen. Een huis vol met pubers is totaal andere koek dan een huis met een huilende baby. Dat je met kinderen kunt, betekent niet automatisch dat je ook met al die verschillende kinderen in een huis kunt samenwonen. We zijn in wezen allemaal weer anders. Niet met iedereen klikt het even goed. Ga hier dus niet zomaar vanuit als het in een advertentie staat. Dat zou zonde zijn, als je van een koude kermis thuis komt. Maak eerst een soort plan in hoe je dit graag aan zou willen pakken.

Hou daar rekening mee als je een hond in huis neemt. Het kost tijd om je hond te laten wennen aan zijn nieuwe huis, vertrouwen te krijgen in jou en een band samen op te bouwen.

En dat brengt me automatisch op het volgende punt.

 

Geduld:

Geduld is een schone zaak … Het kost tijd om elkaar te leren kennen, je hond te laten wennen aan zijn nieuwe huis en de omgeving, vertrouwen te krijgen in jou en een band op te bouwen samen. Dit is een proces dat je niet in 2 weken af kunt dwingen. Hoe lang het wel duurt? Dat is niet te voorspellen. Dat is afhankelijk van zoveel verschillende dingen. De rugzak die je hond heeft, de manier waarop jij er mee om gaat, de gezondheid van je hond, het karakter van je hond en ga zo maar door. Het kan 2 maanden duren, 6 maanden, maar ook gerust een jaar.

Wat je wel kunt doen? Meegaan in het tempo van je hond. Kan hij geen grote wandelingen aan? Dan kies je voor korte wandelingen. Misschien wel iedere dag hetzelfde rondje. Pas als je hond daar aan toe is, ga je een stapje verder. Lukt iets niet? Dan weet je dat voor de volgende keer en maak je de stap wat kleiner. Het is een soort cha cha cha. Je doet een stapje vooruit, soms een stapje terug en je wiebelt lekker comfortabel samen in het midden waar het goed is. Dit is echt een proces van elkaar leren kennen. Geniet hier ook van, want hier leg je de basis van jullie samen. Zo leer jij je hond kennen, wat vind hij wel fijn en wat niet. Hoe kan je hem helpen in sommige situaties. En zo leert je hond jou kennen, ervaart hij dat hij op je kan bouwen, samen genieten van leuke dingen en zo bouw je die band op.

 

 

 

 

Een bank opbouwen met je herplaatshond. Contact met je hond.

Ik werk in een straal van maximaal een uur rijden vanaf Deventer. Plaatsen waar ik veel werk zijn:

Deventer, Diepenveen, Twello, Wilp, Gorssel, Eefde, Zutphen, Eerbeek, Brummen, Bathmen, Apeldoorn, Loenen, Beekbergen, Ugchelen, Olst, Heeten, Holten, Epe, Wijhe, Raalte, Heerde, Laren, Lochem, Vorden, Emst, Hattem, Zwolle, Nijverdal, Hellendoorn, Rijssen, Dieren, Hoenderloo, Wezep, Teuge, Epse, Nieuw Heeten, Wesepe, Broekland, Den Nul, Oene, Klarenbeek, Voorst, Lettele, Marienheem, Warnsveld, Gieteloo, Posterenk, Terwolde, Vaassen, Rijssen