Een tijdje terug heb ik samen met mijn collega´s uit het team ´Begeleiding bij angst voor honden´ een tipestafette gemaakt. Deze tips en inzichten heb ik hier samengevoegd in een blog, zodat je ze lekker overzichtelijk bij elkaar kunt door lezen.

bang voor honden

Zowel in Nederland als in België wonen ruim 1,5 miljoen honden. Dat zijn er best veel!

Leuk als je van honden houdt, maar een stuk minder leuk als je bang bent voor honden. Je kunt niet om ze heen; honden horen in onze samenleving.

Als je bang bent voor honden kan het zijn dat je niet op bezoek durft bij mensen waar een hond woont. Een wandeling in het bos of een park is een angstaanjagende gedachte. En op straat ben je constant alert, want de kans dat je een hond tegen komt is groot.

Het team van Begeleiding bij angst voor honden helpt kinderen, jongeren en volwassenen in Nederland en België die bang zijn voor honden.

Met de methode Stappen van InZicht en 100 % maatwerk zijn al veel mensen met succes begeleid.

Angst voor honden komt veel voor en wordt vaak onderschat door de omgeving van de angstige persoon. Meer kennis over dit onderwerp zal ook tot meer begrip leiden.

Honden pootjes

Hij doet niets, hoor!

De moeder trekt haar huilende dochter mijn kant op. Ik zit met Bartje op een bankje. Het meisje wil overduidelijk niet dichterbij komen, maar de moeder heeft daar geen oog voor. Ze komt steeds wat dichterbij, haar gezicht in een resolute plooi.

Ik zeg, best wel streng: ‘Stop daar maar!’ De moeder schrikt. Het meisje trekt zich los en stapt zeker 5 stappen naar achteren.

‘Hij doet toch niks?’ vraagt de moeder nu bezorgd terwijl ze Bartje aanstaart.

Bartje staat naast mij op de bank. Hij kijk de mevrouw recht aan. Nieuwsgierig. Alert. Hij kwispelt zijn staart bijna van zijn kont. Zijn pootjes trippelen op de plaats.

Ik heb hem bij zijn tuigje vast. Als ik hem los zou laten, zou hij met een keiharde schelle kef op de moeder afspringen. Dan met zijn bek open, haar recht aankijkend, tegen haar opspringen terwijl zijn staart in topsnelheid rondjes draait.

Vervolgens zal hij dolenthousiast naar het meisje rennen. Het zelfde begroetingsritueel uitvoeren, maar doordat zij waarschijnlijk gaat gillen, zal hij nog drukker worden. En luider. En hoger springen.

Dus hou ik hem vast. En dat vindt hij stom. Dus keft hij kort z’n felle protest-kef.

Het meisje gilt. De moeder schrikt.

Ik vraag de moeder: ‘Wat bedoelt u met ‘hij doet niks’ … Nee hij bijt niet, maar hij doet wel van alles. Als ik ‘m los zou laten dan volgt er een explosie van dingen die hij doet. En daarnaast: alleen al zijn aanwezigheid maakt, dat hij iets doet, want hij is er gewoon. Dus eigenlijk vertelt u uw dochter sprookjes. Het is niet waar wat u zegt. Een hond doet altijd wat, alleen al door er te zijn, te kijken, te ruiken en te bewegen. Dus ja: Bart doet zeker wel wat …

Bart is gaan zitten. Het meisje kijkt zowaar iets ontspannen. De moeder heeft een denkfrons.

‘Zo had ik het nog niet bekeken’ zegt de moeder. ‘Hier ga ik eens goed over na denken. Jij werkt toch met honden hé? En jij woont toch hier in het dorp?’

Ik knik en vertel hoe ze me kan bereiken. Bart en ik kijken hen na. Dan kijkt Bart naar mij en komt kwispelend op schoot. Bart en niks doen …tss… onmogelijk bij mijn mooie manneke. 😉

TIP: Zeg tegen een angstig persoon nooit dat een hond ‘niets doet’, want dat is niet juist. Wil je een angstig persoon helpen? Kijk dan wat hij of zij nodig heeft. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

honden en Het beleefde boogje

Wist je dat als honden elkaar ontmoeten ze niet strak op elkaar aflopen? Ze lopen met een beleefd boogje om elkaar heen, draaien vaak ook het hoofd weg om de andere hond aan te geven dat ze goede bedoelingen hebben. Hoe groot die boog is, is bij elke hond individueel verschillend.

Dat is ook één van de redenen waarom honden als ze elkaar aangelijnd op de stoep ontmoeten soms blaffen. Dan is hun individuele afstand niet groot genoeg.

Als je bang voor honden bent, kan je hier mooi gebruik van maken. Als een hond je tegemoet komt lopen, ga dan met een beleefde boog om de hond heen en kijk hem niet de hele tijd strak in de ogen. Daarmee geef je aan dat je geen conflict wilt en jij kan de hond veilig passeren.

Lichaamstaal van een hond

Honden communiceren heel veel via lichaamstaal. In een begeleidingstraject ´Angst voor honden´ leer ik mensen dan ook om de lichaamstaal van een hond steeds beter te begrijpen. Op die manier wordt de hond in zijn doen en laten voorspelbaarder en krijg je kaders aangereikt waarin je de hond steeds beter kunt plaatsen.

Wist je dat ´hijgen´ ook hoort bij de signalen die honden afgeven om met elkaar (en met ons) te communiceren?

Een hond kan hijgen omdat hij het warm heeft of omdat hij net hard gerend heeft. Maar hijgen kan ook een stresssignaal zijn. Op het moment dat een hond een situatie heel erg spannend vind, te veel prikkels ervaart of zich geen raad weet met de ander, kan hij beginnen met hijgen.

De hond zegt dan eigenlijk: ‘help – ik vind dit even allemaal veel te veel. Ik snap hier niets van en / of ik heb behoefte aan rust. Je kijkt uiteraard ook altijd naar de andere signalen die een hond afgeeft, zoals lichaamshouding, de tong (hangt die lang en ontspannen uit de bek of niet), de oren, de staart. Ook kijk je naar de omstandigheden; bijvoorbeeld is het heel warm of helemaal niet, is de omgeving rustig of juist druk.

Zo leer je stapsgewijs tot een realistische inschatting te komen van wat de hond ‘zegt’ of hoe hij zich voelt.

kijken zonder te kijken

‘Ja maar ik moet toch kijken wat de hond doet’.. Ze zucht en kijkt mij aan alsof ik echt heel iets stoms had gezegd, ze draait nog net niet met haar ogen. Ik heb net mijn 6jarige coachee verteld dat ze niet rechtstreeks in de ogen van de hond moet kijken ..

Ik leer jou hoe je kunt kijken naar de hond zodat je precies weet wat de hond doet, zonder hem recht in de ogen aan te kijken.. Honden doen dat onderling ook, als ze niet in contact willen komen. Ze kijken elkaar niet rechtstreeks aan (dat is in hun taal namelijk een uitdaging voor bijvoorbeeld spel), maar weten wel waar ze zijn. Ook als ze iets heel eng vinden kijken ze niet rechtstreeks naar het enge, maar er langs, net als jij straks!

Mijn 6jarige coachee gaat aan de gang en giechelt bij het oefenen; ‘dit is best grappig’. Ze doet haar best en begrijpt de oefening goed.

Later krijg ik een berichtje van mama; ‘Het gaat alweer een heel stuk beter! Ze kan als de beste kijken zonder te kijken’

Kleine hond

Waarom blaffen honden eigenlijk?

Honden blaffen, dat is een feit. Veel kinderen en volwassenen die bang zijn voor honden, vinden het blaffen vreselijk. Ik merk dat het uitleggen van de reden waarom honden blaffen helpt.

Soms gaat Bob de labrador mee naar een sessie. Hij blaft tijdens een coachsessie. Alle kinderen weten vanaf het begin waarom. Schrikken ze dan niet? Jawel, maar ze herstellen meteen en de meeste zeggen: ‘ Bob wil worst ‘. En als het nog een keer gebeurt word ik gemaand om sneller te voeren. Bob blaft dus voor worst. Er zijn echter veel meer redenen om te blaffen.

Ik leer kinderen en volwassenen wat de hond eigenlijk ‘zegt’ met zijn geblaf. De twee duidelijkste en voor de angstige persoon dus makkelijk herkenbaar: ‘Hé baas … er staat iemand voor de deur! en ‘Ga weg!’

Die laatste horen we de honden zeggen naar postbodes, mensen die langslopen, honden die langslopen, etc. Zowel honden in een huis als op een erf roepen naar de wezens die voorbij komen dat ze weg moeten. En dat werkt en daarom doen ze het voortdurend. Uitleggen wat een hond zegt helpt de angstige persoon om het gedrag van de hond te verklaren.

Honden blaffen ook als ze iets spannend of eng vinden. Naar een onbekend geluid, een onbekend persoon die binnen komt of als ze andere honden eng vinden, naar de honden die ze tegenkomen. Eigenlijk is dan ook de boodschap ‘Ga weg’ of in ieder geval, blijf bij me uit de buurt.

Aan blaffen uit angst gaan veel andere signalen vooraf, zoals hiervoor ook al benoemd is. Wegkijken, gapen, grommen, zijn een aantal van deze signalen. Wanneer deze signalen genegeerd worden, dan gaat de hond ‘schreeuwen’. Want als je de normalen ‘hondentaal’ niet hoort, zal de hond steeds duidelijker zijn grens aan geven.

Kennis over iets engs, geeft je meer begrip en meer macht over je eigen angst.

waarom snuffelen honden

We houden er van om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Via vrienden, televisie, krant of telefoon krijgen we veel informatie binnen. Zelfs als mensen buiten met hun hond wandelen proberen ze in contact te blijven met de wereld om hen heen. Hoe vaak check jij de laatste berichten?

Honden willen net als wij ook graag op de hoogte gehouden worden en geven elkaar het laatste nieuws door via geur (ontlasting en klieren). Dit doen ze door te snuffelen. Als ze een bericht willen beantwoorden of zelf een bericht achter willen laten, dan doen ze even een plas. Hoeveel honden heb jij het nieuws zien ‘snuffelen’ vandaag?

Wanneer honden op ons af komen, komen ze niet gelijk om te knuffelen. Ook dan komen ze eerst even informatie halen .. en hoe doen ze dat? .. inderdaad, door te snuffelen.

Beschermen mag

Een kind dat bang is, richt zich tot zijn ouders. Niet verwonderlijk dus, dat wanneer je een hond tegen komt op straat (en je kind is erg bang hiervoor) hij/zij zich achter jou als ouder probeert te verschuilen. Of misschien zelfs opgetild wil worden. Want met zoveel honden in Nederland kom je onherroepelijk in een situatie terecht, waarbij je de hond wel moet passeren.

“Wat als mijn kind zich wil verschuilen achter mij? Ben ik dan niet zijn angst aan het bevestigen? Maak ik het dan niet erger?” Bij menig ouder zullen deze gedachten voorbij komen. En ook is een vraag, die terugkomt bij gesprekken: “Want de hond doet toch niks?”

Angst verlamt, angst ondermijnt het (zelf)vertrouwen van je kind. Angst maakt onzeker en maakt dat je grip op de situatie en jezelf kan verliezen. Wil je kind zich achter je verstoppen? Geef hem of haar die buffer, die het nodig heeft door jezelf tussen de hond en je kind te plaatsen. Zorg dat je kind de afstand kan vergroten tot de hond en jouw fysieke barriere voelt. En zo je bescherming kan voelen. Dat kleine stukje controle over de situatie, zijn de 1e belangrijke stappen bij het overwinnen van angst. Het maakt dat je uit die verlammende greep van angst kan stappen. Je kind kan zien en ervaren wat er gebeurt, in de veiligheid van jouw aanwezigheid.

Natuurlijk kan je er niet altijd bij zijn. Maar ben je er wel? Vraag aan je kind wat hij nodig heeft. Wil hij/zij dat je er tussen gaat lopen of dat je een hand geeft? Geef je kind de mogelijkheid om de situatie te regisseren en zo een stukje controle te krijgen. En te zien wat er dan gebeurt. De ruimte, die hierdoor ontstaat, kan tot grote stappen leiden!

In de achter-uit

Daar liep hij dan in het park. Jack (want hij is een echte Jack Russel). Samen met zijn baasje. Beetje snuffelen, plasje doen, stok meesjouwen, je kent het wel.

Hey! Daar komen de buren aan. Lise en haar moeder. Lise vind Jack niet zo leuk, maar moet toch mee naar Jack, even gezellig kletsen.

Lise blijft achter haar moeder staan, maar haar moeder zegt: “Aai hem maar gewoon”. Ondertussen springt Jack naar een stokje en Lise zet een paar stappen achter-uit.

Jack wordt aan de lijn naar voren getrokken, maar hij wil helemaal niet geaaid worden. Ook Jack gaat in de acher-uit. Er wordt nog harder aan zijn lijn getrokken. Toe maar jongen … niet zo dwars doen.

Lise haar moeder aait Jack … zie je, hij doet niks. Ondertussen wil Jack nog verder in de achter-uit. (Het zou toch handig zijn als er net als bij een vrachtwagen van die waarschuwingspiepjes zouden komen).

Uiteindelijk raapt Lise al haar moed bij elkaar en steekt haar arm uit om Jack te aaien.

Maar Jack is er ondertussen wel klaar mee. Hij wil niet geaaid worden en gromt richting Lise. En dan gaat iedereen in de achter-uit.

Zomaar een situatie, die ik best vaak langs hoor komen. “Aai hem maar gewoon”, dat wordt vaak tegen mensen gezegd die bang zijn voor honden. Of het nu alle honden zijn, of bijvoorbeeld een bepaald ras. Angst of spanning is er in heel veel varianten. Maar wil diegene dat eigenlijk wel … die hond aaien? En zit de hond hier ook echt op te wachten? Respecteer hierin de grenzen van zowel mens als hond. Dat is zo belangrijk!

Hondentraining

Helpende gedachten

Helaas komt het regelmatig voor dat een kind of volwassene, al dan niet door een traumatische ervaring, angst heeft voor honden.

Het beperkt de vrijheid om te leven, zoals iemand zou willen. Bijvoorbeeld bij iemand op bezoek willen, bij een vriendje of vriendinnetje willen spelen, want ze hebben daar een hond. Stel je voor dat die hond los loopt … en dan komen er GEDACHTEN en GEVOELENS. Die maken dat je deze situatie uit de weg gaat en je blijft thuis!

Honden maken ook wel eens situaties mee die traumatisch, heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld een hond wordt uitgelaten, fietser rijdt voorbij en krijgt een klapband, een harde knal en de hond schrikt enorm. Gevolg is dat de hond de dag er na niet meer op deze plek wil lopen. Hij wil deze situatie uit de weg gaan. Eigenaar van de hond zal stapje voor stapje de hond weer laten ervaren dat het oké is om daar te lopen door middel van oefenen en belonen wordt de angst minder, verdwijnt.

Dit geldt ook voor de mens. Door angst in de ogen te kijken, stapje voor stapje er aan te werken, kan angst voor honden verminderen / verdwijnen.

Eén van de dingen die je kan helpen is te kijken welke ‘angstige’ GEDACHTE je hebt bij het zien van een hond. Angstige gedachte geeft een onprettig GEVOEL.

Bijvoorbeeld: Ik zie een hond … GEDACHTE is: die gaat me bijten, (GEVOEL … angst) .

Je kunt kijken of je een helpend GEDACHTE kunt formuleren zoals:

GEDACHTE: Ik zie een hond … ik kijk ergens anders heen en dan blijft de hond bij zijn baasje. Of een andere helpende gedachte kan zijn: Ik kan gewoon doorlopen. (GEVOEL is kracht).

Als je hier mee oefent, om helpende gedachten te formuleren en toe te passen en het lukt je, geef je zelf dan een ‘schouderklopje’ als beloning.

Herkenbaar?

Zit tussen bovenstaande situaties herkenbare dingen voor jou? En wil je graag meer weten, hoe je met dit soort situaties om kunt gaan? Ervaar je zelf angst voor honden of iemand in je gezin? Wij zijn er voor je om je hierbij te begeleiden.

Kijk eens op mijn pagina voor hulp bij angst voor honden: https://janine-honden.nl/begeleiding-bij-angst-voor-honden/

Het team van begeleiders Angst voor honden werkt in Nederland en België. Zit ik niet bij jou in de buurt … kijk dan eens of 1 van mijn collega’s jou verder kan helpen: https://angstvoorhonden.nl/

💜 Janine

Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond, vanuit plezier en verbinding

  • Gespecialiseerd in buitenlandse honden en herplaatsers
  • Hond en gezin
  • Begeleiding bij angst voor honden
  • Individuele uitlaatservice Deventer en Diepenveen